Deelnemers aan een eerdere proefvakantie naar Rhodos ANP

Goedemorgen! De VS begint met het terugtrekken van militaire troepen uit Afghanistan en vanaf luchthaven Schiphol vertrekken deelnemers aan een proefvakantie naar Gran Canaria.

Eerst het weer: de zon schijnt geregeld en het blijft droog. Alleen in het noorden van het land is kans op een bui. De dag begint koud, maar de temperatuur stijgt vanmiddag naar zo'n 13 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Verenigde Staten beginnen met het terugtrekken van hun troepen uit Afghanistan. Het Pentagon houdt rekening met aanvallen van de Taliban terwijl de militairen het land verlaten.
  • Den Bosch start met een web-applicatie waarmee live gemonitord kan worden hoe druk het in het centrum is. De applicatie houdt bij hoeveel mensen ergens lopen en waar zij heengaan. Zo zien handhavers welke plekken ze in de gaten moeten houden.
  • Deelnemers aan een pilotvakantie naar Gran Canaria vertrekken vandaag vanaf Schiphol. Met de proefvakantie mogen 180 mensen mee. Eerder was er al een proefvakantie naar Rhodos.
  • In Polen gaat het WK Estafette van start. De strijd gaat ook om een Olympische kwalificatie en kwalificatie voor het WK 2022 in het Amerikaanse Oregon. Het WK is bij de NOS live te volgen via de site en app, van 18.55 tot 22.15 uur.

Wat heb je gemist?

Veel nieuws over India: bij een brand in een ziekenhuis in het westen van het Zuid-Aziatische land zijn zeker vijftien coronapatiënten om het leven gekomen. De autoriteiten vrezen dat het dodental nog verder oploopt. Het is niet de eerste brand op een corona-afdeling in een Indiaas ziekenhuis: ruim een week geleden kwamen dertien patiënten om bij een brand op een IC-afdeling in de buurt van Mumbai.

In India wordt het ene na het andere besmettingsrecord gebroken, met in de afgelopen 24 uur meer dan 380.000 geregistreerde besmettingen en bijna 3500 sterfgevallen. Vannacht heeft de Amerikaanse president Biden aangekondigd dat de VS een inreisverbod instellen voor reizigers uit India. Meerdere Europese landen deden dat eerder al. Ook de Australische regering komt met strenge maatregelen: iedereen die na een bezoek uit India Australië probeert in te reizen, riskeert vanaf maandag een hoge boete en een gevangenisstraf.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Workum wordt na jaren bouwen de laatste hand gelegd aan een merkwaardige boerderij: het huis staat op zijn kop. De 11-jarige Benthe verhuist er na de meivakantie met haar familie naartoe.

Ze gaf het NOS Jeugdjournaal alvast een rondleiding:

Vervreemdende nieuwbouw in Friesland: huis op zijn kop is klaar

Fijne dag!

STER reclame