Voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli EPA

Rusland legt acht Europese functionarissen een inreisverbod op. Het gaat onder meer om vicevoorzitter Vera Jourova van de Europese Commissie en om de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli. Het inreisverbod is een vergelding voor recente Europese sancties tegen zes Russen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had al aangekondigd met "niet noodzakelijk symmetrische" tegenmaatregelen te komen. Het ministerie stelt nu dat de Europese Unie "haar beleid van eenzijdige, onrechtmatig beperkende maatregelen tegen Russische burgers en organisaties voortzet". "Al onze voorstellen om problemen tussen Rusland en de Europese Unie op te lossen met een professionele dialoog zijn structureel genegeerd of verworpen."

Op de Russische sanctielijst staan ook EU-officials uit Frankrijk, Duitsland, Zweden, Estland en Letland. Onder hen de Berlijnse openbaar aanklager Jörg Raupach en de Zweedse Åsa Scott. Zij stelden vorig jaar mede vast dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd met novitsjok, een zenuwgif dat werd ontwikkeld in de Sovjet-Unie.

Entourage van Poetin

De EU trof in maart sancties tegen twee Russen die betrokken zouden zijn bij het vervolgen van homo's en lesbiennes in de Russische regio Tsjetsjenië. Ook werden toen vier Russen uit de entourage van president Poetin op de sanctielijst gezet wegens het vergiftigen en vervolgen van Navalny en het neerslaan van protesten. Het ging onder meer om de Russische procureur-generaal.

STER reclame