Dubbelslag voor Soler in Romandië, Küng en leider Dennis onderuit op natte wegen

Marc Soler is de nieuwe leider in de Ronde van Romandië. De Spanjaard van Movistar kwam na een regen- en heuvelachtige rit rond het Zwitserse Estavayer solo over de streep met een voorsprong van 1.21 minuut op geletruidrager Rohan Dennis, die in de slotfase hard onderuit ging.

De etappe van 168 kilometer eindigde met drie lokale ronden, met daarin twee klimmetjes die elkaar snel opvolgden.

Al vroeg reed er een groep van zeven renners weg, van wie Stefan Küng (FDJ) en Kobe Goossens (Lotto Soudal) het langst overbleven. Aan de voet van de laatste klim stond Goossens er plotseling alleen voor, nadat ook Zwitsers kampioen Küng in de afdaling van de voorlaatste klim hard onderuit was gegleden toen hij over een natte streep op de weg reed.

Zwitsers kampioen Stefan Küng maakte deel uit van de vroege vlucht EPA

Goossens werd op de slotklim snel bijgehaald door het uitgedunde peloton, waarna Soler namens Movistar de tegenaanval opende. Hij kreeg Ion Izagirre achter zich aan, maar de Spanjaard van Astana wist het gat met zijn landgenoot niet te dichten. Soler bleef in de negen kilometer naar de streep over kletsnatte wegen overeind.

Kruijswijk verliest 1.21

Het groepje met klassementsrenners, met daarin ook Wilco Kelderman, Geraint Thomas en Sepp Kuss, kwam 22 seconden na Soler over de meet. Magnus Cort Nielsen won de sprint van de achtervolgende groep door ritwinnaars Peter Sagan en Sonny Colbrelli net voor te blijven.

Steven Kruijswijk zat in de groep daarachter en verloor net als Dennis 1.21 minuut.

Nog een koninginnenrit en een tijdrit

Zaterdag staat de koninginnenrit op het programma; een etappe met twee beklimmingen van de eerste categorie en finish bergop, na een beklimming van de buitencategorie naar skigebied Thyon 2000. De rit is met twee uur vervroegd vanwege de slechte weersomstandigheden. Soler verdedigt dan een voorsprong van 16 seconden op Thomas en Richie Porte. Kelderman heeft een achterstand van 21 tellen.

De zesdaagse rittenkoers eindigt zondag met een individuele, heuvelachtige tijdrit van ruim 16 kilometer.

De uitslag van de vierde etappe in de Ronde van Romandië

STER reclame