ANP
NOS Nieuws

Nu ook federale aanklachten voor verdachten moord op zwarte jogger

Federale aanklagers hebben de drie mannen die worden worden verdacht van de moord op de zwarte jogger Ahmaud Arbery ook aangeklaagd wegens haatmisdrijven en poging tot ontvoering. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.

De maximale straf voor de twee haatmisdrijven is levenslang in de federale gevangenis. Op de beschuldigingen van ontvoering staat een maximale gevangenisstraf van 20 jaar.

Arbery, een 25-jarige zwarte man, was op 23 februari 2020 aan het joggen in de buurt van Brunswick, Georgia toen hij door drie mannen werd achtervolgd en doodgeschoten.

Hieronder de opname van de moord op Arbery. Let op: schokkende beelden.

Dit zijn de videobeelden van het schietincident

Een zogeheten grand jury heeft de 65-jarige Gregory McMichael, zijn 35-jarige zoon Travis en de 51-jarige William Bryan aangeklaagd wegens het schenden van de burgerrechten van Arbery en van poging tot kidnapping op grond van racistische motieven.

De drie mannen worden ervan beschuldigd geweld te hebben gebruikt en met geweld te hebben gedreigd om het recht van Arbery om een openbare straat te gebruiken vanwege zijn ras "te intimideren en te verstoren".

Terwijl Arbery op een openbare straat rende in de wijk Satilla Shores in Brunswick, Georgia, zo staat er in de verklaring van het ministerie, bewapenden Travis en Gregory McMichael zich met vuurwapens, stapten in een auto en achtervolgden hem door de openbare straten van de buurt terwijl ze tegen hem schreeuwden, hun auto gebruikten om zijn route af te snijden en hem met vuurwapens bedreigden.

Geweldsmisdrijf

Dit heeft volgens de federale aanklagers ook tot de dood van Arbery geleid. Derde verdachte Bryan, die de moord op Arbery filmde, wordt ervan beschuldigd dat hij zich bij de achtervolging heeft aangesloten en zijn auto heeft gebruikt om de route van Arbery af te snijden.

Travis en Gregory McMichael zijn ook beschuldigd van het gebruik, dragen en zwaaien (en in het geval van Travis afvuren) van een vuurwapen tijdens een geweldsmisdrijf.

De drie mannen worden in de staat Georgia ook al vervolgd voor onder andere moord, medeplichtigheid aan moord en zware geweldpleging. Voor moord geldt een minimumstraf van levenslang in Georgia, met of zonder kans op voorwaardelijke vrijlating.

De mannen hebben gezegd dat ze onschuldig zijn. Hun verhaal is dat ze dachten dat Arbery een inbreker was en dat ze hem daarom probeerden tegen te houden. Het proces voor de staatsprocedure staat later dit jaar gepland, maar een datum is nog niet vastgelegd.

De dood van Arbery leidde in 2020, net als die van George Floyd en Breonna Taylor, tot veel protesten en oproepen tot hervorming van de politie in de VS.

De nieuwe federale aanklachten tegen de drie mannen zijn met gejuich ontvangen door Arbery's familie en hun advocaat Ben Crump.

Volgens Crump zijn de aanklachten een nieuwe stap in de goede richting. "Dit is een belangrijke mijlpaal in de opmars van Amerika naar raciale gerechtigheid, en we juichen het ministerie van Justitie toe voor het behandelen van deze gruwelijke daad voor wat het is - een puur kwaadaardige, racistisch gemotiveerde haatmisdaad", zei hij in een verklaring aan Amerikaanse media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl