De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif bij een persconferentie in Bagdad
NOS Nieuws

Iraanse minister betreurt uitlekken interview met kritiek op Revolutionaire Garde

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif betreurt dat er "een intern conflict" is ontstaan door een uitgelekt interview waarin hij onder meer de Revolutionaire Garde bekritiseert, maar hij neemt zijn uitspraken niet terug. Dat zei Zarif vandaag in een reactie op zijn Instagram-account.

Afgelopen weekend publiceerde een Iraans antiregeringsmedium dat opereert vanuit Londen delen uit een zeven uur durend interview dat Zarif had gegeven aan een Iraanse econoom. Daarin zei hij onder meer dat de Revolutionaire Garde Iran de Syrische burgeroorlog ingerommeld heeft, om als grondtroepen van Rusland te dienen. De Revolutionaire Garde is het eliteonderdeel van het Iraanse leger en een belangrijke politieke machtsfactor.

Ook leverde Zarif kritiek op Qassem Soleimani, een generaal van de Revolutionaire Garde die vorig jaar werd gedood door Amerika. Volgens Zarif stak Soleimani met zijn militaire optredens in onder meer Syrië een stok in de wielen van Zarifs pogingen tot diplomatie. Soleimani zou volgens Zarif feitelijk veel meer macht hebben dan hijzelf als het gaat om het Iraanse buitenlandbeleid.

'Theoretische discussie'

Zarif is de Iraanse architect achter de nucleaire deal met de VS en andere wereldmachten in 2015. Na die deal werden de economische sancties tegen Iran versoepeld. Soleimani was volgens Zarif tegen die deal: "Ik heb veel meer diplomatie opgeofferd voor het slagveld, dan zij op het slagveld voor diplomatie", zei Zarif. Als Iran minder actief was geweest in oorlogen had het volgens Zarif veel meer kunnen profiteren van de nucleaire deal.

Ook neemt Zarif het Soleimani kwalijk dat hij misbruik maakte van Irans burgerluchtvaartmaatschappij Iran Air om regelmatig materieel en personeel van Iran naar Syrië te vervoeren. Vervolgens werden er sancties opgelegd aan Iran Air, waardoor de maatschappij in de problemen kwam.

Wat is de Revolutionaire Garde? Bekijk het in deze video:

Wat is de Iraanse Revolutionaire Garde?

In zijn reactie op Instagram zegt Zarif dat hij een "theoretische discussie over de noodzaak van samenwerking tussen diplomatie en het veld" voerde. Die discussie is nodig zodat "de volgende functionarissen de waardevolle ervaringen van de afgelopen acht jaar kunnen gebruiken", aldus Zarif.

Zarif zei in het interview meerdere malen ervan uit te gaan dat de inhoud de komende jaren niet naar buiten komt. Het interview was onderdeel van een project van econoom Saeed Laylaz, om te dienen voor latere geschiedschrijving over de presidentiële termijnen van Rohani. Daarom zei Zarif zichzelf ook niet te censureren in het interview: "Dat zou verraad van het volk zijn."

Presidentsverkiezingen

Kritiek op de Revolutionaire Garde ligt gevoelig in Iran. Het elitekorps heeft veel politieke en economische macht en is loyaal aan de streng religieuze hardliners, onder wie grootayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran. Zarif wordt samen met president Hassan Rohani vaak gezien als relatief gematigd. Die twee politieke stromingen botsen vaak in Iran.

In juni zijn er presidentsverkiezingen. Zarif zegt dat hij geen kandidaat wil zijn om Rohani op te volgen. Er wordt echter gesuggereerd dat de Iraanse hardliners daar toch bang voor zijn en hem met het lekken van dit interview in diskrediet willen brengen.

Nieuwe deal

Zarif was ook kritisch op Rusland en China, die worden gezien als bondgenoten van Iran. Rusland zou in 2015 een tegenstander geweest zijn van de nucleaire deal met de VS, omdat die Iran en Amerika dichter bij elkaar zou brengen. Toen president Trump bij zijn aantreden Iran als belangrijkste buitenlandse gevaar aanwees, zouden Rusland en China dat toegejuicht hebben omdat het de aandacht van hen af zou leiden, analyseert Zarif in het interview.

Mogelijk hebben de uitspraken van Zarif over Rusland en China gevolgen voor de gesprekken die nu gaande zijn over het hervatten van de nucleaire deal. Beide landen hebben in het openbaar gezegd voorstander te zijn van de gesprekken die ertoe moeten leiden dat Amerika opnieuw tot het akkoord toetreedt. Onder Trump stapte de VS uit de nucleaire overeenkomst met Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl