NOS Nieuws

Wekdienst 28/4: Terrassen weer open • Presentatie onderzoek misstanden gymsport

Goedemorgen! Vandaag wordt een deel van de coronamaatregelen versoepeld; de horeca mag de terrassen weer openen en de avondklok wordt geschrapt. Ook wordt een langverwacht onderzoeksrapport over grensoverschrijdend gedrag in de gymsport gepresenteerd.

Het is vandaag prima terrasweer. Op veel plaatsen schijnt de zon volop, vooral in de ochtend is dat het geval. In de middag neemt vanuit het zuiden de bewolking voorzichtig toe, maar het blijft droog. De temperatuur pakt iets hoger uit; in Limburg kan het lokaal zelfs 19 graden worden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Enkele coronamaatregelen worden versoepeld. De horeca mag na maanden gesloten te zijn geweest de terrassen weer openen van 12.00 tot 18.00 uur, niet-essentiële winkels mogen mensen zonder reserveringen binnenlaten en de avondklok wordt geschrapt. Alle veranderingen vind je hier.
  • Het langverwachte onderzoeksrapport over grensoverschrijdend gedrag in de gymsport wordt openbaar gemaakt. De presentatie daarvan is vanaf 09.50 uur te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.
  • De Tweede Kamer debatteert over een tijdelijke wet om testbewijzen verplicht te stellen bij sportwedstrijden, theatervoorstellingen en in de horeca.
  • Het treinverkeer rond Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Alkmaar ligt tot 08.00 uur stil vanwege een werkonderbreking bij spoorbeheerder ProRail. Het treinverkeer kan ook elders in het land verstoord raken.

Wat heb je gemist?

De testbereidheid onder ouders van schoolgaande kinderen is beperkt. Dat concludeert ouderorganisatie Ouders en Onderwijs op basis van een enquête die door ruim 1400 ouders werd ingevuld. Bij een positief coronageval in de klas moeten kinderen getest worden of tien dagen in quarantaine. Een kwart van de ouders kiest dan liever voor quarantaine. Nog eens ongeveer een kwart wil hun kind enkel laten testen bij klachten.

Uit de enquête blijkt daarnaast dat meer ouders zich zorgen maken dat hun kind besmet raakt met het coronavirus. Rond de zomervakantie was dat nog minder dan 40 procent. Nu is dat 60 procent.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Viroloog Koopmans bezorgd over drukte: de viroloog zegt dat ze met zorg heeft gekeken naar de Koningsdagdrukte in sommige steden en parken gisteren. Ook zorgpersoneel reageerde verontwaardigd.
  • Recordwinst in eerste kwartaal voor moederbedrijf Google: Alphabet heeft voor het tweede opeenvolgende kwartaal een recordwinst genoteerd van bijna 18 miljard dollar. Het techbedrijf verdiende het meeste aan advertenties via Google. Ook Microsoft doet het goed, onder de streep hield het bedrijf in het eerste kwartaal 15,5 miljard dollar over.
  • 110 graftombes in Egypte blootgelegd: in de Nijldelta hebben archeologen graftombes ontdekt daterend van 6000 tot 1570 voor Christus. In sommige graven zijn menselijke resten gevonden. In de buurt werden ook ovens, fornuizen, amuletten en sieraden aangetroffen.
In sommige graven werden menselijke resten gevonden

En dan nog even dit:

Koningsdag 2021 is weer achter de rug. In deze video nog een keer de hoogtepunten van zowel de mensen op straat en van het bezoek van de koning aan Eindhoven:

Dit was Koningsdag 2021 in twee minuten

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl