Cees Koppelaar
NOS Voetbal

Looptrainer en duizendpoot Cees Koppelaar (81) overleden

Voormalig hockey- en atletiekcoach Cees Koppelaar is op 81-jarige leeftijd overleden. Koppelaar was ook looptrainer van grote sporters als Johan Cruijff, Marco van Basten en Teun de Nooijer. Hij overleed afgelopen maandag in zijn woonplaats Akersloot.

Als atleet behaalde Koppelaar in de jaren zestig de nationale ploeg als lid op de 800 meter en de 4x400 meter. In het trainersvak maakte Koppelaar pas echt naam. Na een periode als atletiekcoach werd Koppelaar aanbevolen bij Ajax-coach Rinus Michels.

In Amsterdam werd Koppelaar al snel geliefd en bracht hij het gouden Ajax van onder anderen Johan Cruijff, Sjaak Swart en Piet Keizer de technieken van het hardlopen bij. Daarnaast was hij ook in dienst bij de atletiekunie als bondscoach van de middenafstandlopers.

Cees Koppelaar als bondscoach van Ierland

Eind jaren 70 werd Koppelaar looptrainer bij de hockeyers van Bloemendaal. In Noord-Holland ging hij zich steeds meer verdiepen in het hockey en werd hij zelfs hoofdcoach van Bloemendaal. Later stond hij ook aan het roer bij de hockeyers van Alkmaar, waar hij Teun de Nooijer op vijftienjarige leeftijd liet debuteren. De Nooijer en Koppelaar hebben tot zijn dood altijd een goede band gehad.

Als bondscoach van Ierland leidde hij de hockeyers naar het WK.

Na zijn coachcarrière was Koppelaar jarenlang actief als looptrainer bij RKC Waalwijk. de nationale hockeyselecties en Bloemendaal. Die club benoemde hem in 2012 tot Lid van Verdienste. Ook bij de hockeybond kreeg hij die titel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl