Roberto Fraile
NOS NieuwsAangepast

Spaanse journalisten en Ierse activist vermoord door jihadisten Burkina Faso

Twee Spaanse journalisten en een Ierse natuurbeschermer zijn in het oosten van Burkina Faso in een hinderlaag terechtgekomen en vermoord. Dat hebben de Spaanse regering en Burkinese autoriteiten bekendgemaakt.

De Spaanse oorlogsverslaggevers David Beriain (43) en Roberto Fraile (47) waren samen met een Ierse activist Rory Young en een man uit Burkina Faso in een nationaal park nabij de grens met Benin, toen gewapende mannen de aanval openden. Over het lot van de Burkinees is nog niets bekend.

Beriain en Fraile waren bezig met een documentaire over de aanpak van stropers door de Burkinese autoriteiten en over de gemeenschap in het nationaal park. Op het moment van de aanval werden ze vergezeld door een eenheid die zich richt op de strijd tegen stropers, aldus de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken González Laya. "Het is een gevaarlijk gebied waar vaak terroristen, bandieten en jihadisten zijn."

Op Twitter spreekt Sánchez zijn medeleven uit met de nabestaanden. "En onze waardering voor degenen die, net als zij, dagelijks moedige en belangrijke journalistiek bedrijven vanuit conflictgebieden."

De Ierse regering zegt bekend te zijn met de berichtgeving en in contact te staan met internationale partners over de situatie in het gebied.

Jihadisten van de groep JNIM, gelieerd aan al-Qaida, hebben de aanval opgeëist in een audioboodschap die persbureau AP heeft beluisterd. "We hebben drie witte mensen gedood. We hebben ook twee voertuigen met vuurwapens en twaalf motoren."

Twee militairen die gewond zijn overgebracht naar een militair ziekenhuis in de hoofdstad Ouagadougou zeggen dat de patrouille werd aangevallen door een grote groep jihadisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl