De WK afstanden in Thialf afgelopen februari
NOS Schaatsen

Langebaanschaatsers krijgen langer zomerijs in Thialf in aanloop naar Spelen

De Nederlandse langebaanschaatsers hebben komende zomer twee weken langer de tijd om zich voor te bereiden op het olympische seizoen. De schaatsers kunnen niet vanaf begin juli, maar al vanaf 21 juni trainen op het zomerijs in Thialf. Tot grote tevredenheid van de sporters, die eerder op het ijs wilden staan met het oog op de Olympische Spelen van 2022.

Voor de kosten van de extra ijs-uren hebben alle betrokken partijen de handen ineengeslagen. "Topteams betalen mee, NOC*NSF neemt een deel van de kosten op zich en ook de KNSB draagt bij", legt Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond uit. "Met het resultaat ben ik hartstikke blij, want juist in een olympisch seizoen wil je op geen enkel vlak concessies doen."

Beperkt aantal teams

Het ijs kan in de twee extra weken alleen worden gebruikt door de teams die eraan hebben meebetaald. Dat zijn Jumbo-Visma, Reggeborgh, Zaanlander en Worldstream.

Team Jumbo-Visma in Thialf

Vorige week werd bekend dat sportkoepel NOC*NSF, de KNSB, de gemeente Heerenveen en de provincie Friesland Thialf de komende jaren financieel gaan helpen. Het ijsstadion verkeert al enige tijd in financiële problemen.

Vanaf volgend jaar september gaan de betrokken instanties Thialf jaarlijks voorzien van 1,4 miljoen euro. Precies het bedrag dat het stadion tekort komt. Jaarlijks haalt Thialf wel zo'n 2,8 miljoen op, maar daar staat ook een kostenpost van 4,2 miljoen euro tegenover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl