De start van Grand Prix van Abu Dhabi in 2020 Pro Shots

De Formule 1 gaat dit seizoen drie keer een sprintrace gebruiken als kwalificatie voor een grand prix. De internationale autosportfederatie FIA, de Formule 1-organisatie en de tien teams in de F1 hebben dat maandag afgesproken.

Het nieuwe format wordt twee keer ingezet bij een race in Europa en een keer buiten Europa. Het gaat om de GP's op het Engelse Silverstone en het Italiaanse Monza. De derde race wordt later bekendgemaakt. Het plan was om in Brazilië een sprintkwalificatie in te voeren, maar vanwege de coronapandemie is die race onzeker geworden.

Op vrijdag wordt een normale kwalificatie gereden om de startvolgorde voor de sprintrace, op zaterdag, te bepalen. Die race gaat over honderd kilometer, grofweg een derde van een normale race-afstand, en aan de hand van de uitkomst daarvan wordt de startvolgorde van de grand prix op zondag vastgesteld.

Extra punten

Ook is afgesproken dat er WK-punten zijn te verdienen in de sprintrace: drie voor de winnaar, twee voor de nummer twee en een voor de nummer drie.

"De coureurs drie dagen te zullen zien strijden zal een geweldige ervaring zijn", zegt F1-baas Stefano Domenicali over het nieuwe format, waarmee hij de fans meer spektakel hoopt te bieden. "Ik weet zeker dat de coureurs er ook voor zullen gaan."

STER reclame