NOS SportAangepast

Sanne Wevers verovert zilveren medaille op balk bij EK turnen

Samenvatting balkfinale vrouwen bij EK turnen

Turnster Sanne Wevers heeft in Basel bij de Europese kampioenschappen zilver op het onderdeel balk veroverd. De olympisch kampioene van Rio 2016 kwam tot een score van 13.866. Het goud ging naar de Française Melanie de Jesus dos Santos, die 13.900 op het scorebord zette.

Wevers' tweelingzus Lieke viel van de balk en eindigde met een score van 12.300 als zevende en voorlaatste.

Vlekkeloze oefening

Sanne Wevers, die in de finale het spits moest afbijten, turnde in de Sankt Jakobshalle een vrijwel vlekkeloze oefening. Dat het goud desondanks naar De Jesus dos Santos ging, kwam door de hogere moeilijkheidsgraad (D-score) van de uitvoering van de Française.

De Jesus dos Santos profiteerde daarmee optimaal van de afwezigheid van topfavoriet Larisa Iordache. De Roemeense titelverdedigster plaatste zich tijdens de kwalificatie met 13.466 punten als eerste voor de eindstrijd op zondag, maar meldde zich daarvoor af met een nierinfectie.

Bekijk hieronder de oefening van Lieke Wevers.

Lieke Wevers valt van de balk en eindigt als voorlaatste

Het avontuur van Team Wevers, zoals vader Vincent en zijn turnende dochters zich afficheren, kent daarmee niet het gedroomde afscheid. Basel 2021, zoals de Europese titelstrijd in Zwitserland wordt genoemd, was het laatste optreden op een internationaal toernooi van het trio.

Hangende het onderzoek naar vermeend grensoverschrijdend gedrag werd namelijk recent bekendgemaakt dat Vincent Wevers in olympisch Tokio geen deel uitmaakt van het begeleidingsteam van de nationale vrouwenploeg. De turnbond heeft besloten de vrouwenploeg in Japan te laten coachen door de Amerikaanse Aimee Boorman.

Dat besluit past naadloos in het verhaal van Team Wevers. Het pad van de familie uit Oldenzaal was de laatste jaren veelal bezaaid met hindernissen. Het winnen van de historische olympische titel in Rio de Janeiro bleek de opmaat tot veel tegenslag en malheur.

Bekijk hieronder de oefening van Sanne Wevers.

De zilveren oefening van turnster Sanne Wevers

Het kostte Sanne Wevers in 2016 zichtbaar moeite om te gaan met de plotselinge roem en het hoge verwachtingspatroon dat daarmee gepaard ging. De druk werd zelfs zo hoog, dat de oudste van de tweeling angst voor de balk kreeg. Slechts met hulp van buitenaf slaagde ze erin daar overheen te komen.

Veelal teleurstellingen

Op het allerhoogste podium waren er veelal teleurstellingen. Tijdens de wereldkampioenschappen van 2017 in Montréal vergat ze tijdens de kwalificatie een element te turnen, waarmee ze zichzelf uitschakelde voor de finale. Een jaar later, in Doha, verloor ze tijdens de eindstrijd haar evenwicht op de tien centimeter brede balk.

Daar tussendoor boekte ze op Europees niveau wel succes. Tijdens de EK in Glasgow deed ze een geslaagde greep naar het goud.

Een mysterieuze blessure aan haar heup en been hield haar vervolgens een jaar lang aan de kant. Pas tijdens de WK van 2019 in Stuttgart was ze fysiek voldoende hersteld om haar rentree te maken. Op Duitse bodem kwalificeerde de Nederlandse ploeg zich voor de Zomerspelen van Tokio.

Sanne, Vincent en Lieke Wevers bij de EK in Basel

Na welgeteld 520 dagen zonder competitie was het optreden in Basel er zodoende een dat voor gemengde gevoelens zorgde. Teleurstelling over het missen van de Europese titel en blijdschap over het behalen van de tweede plaats streden om voorrang.

Toch stond één ding buiten kijf. "Het was heerlijk om weer een toernooitje te hebben gedraaid."

Nog niet Spelen-waardig

"Ik ben blij met deze zilveren medaille, dat was de enige kleur die ik nog nooit op een EK heb behaald", lachte Wevers.

"Ik neem van deze EK bovendien veel informatie mee naar huis. Zowel de uitvoering als de moeilijkheid kan beter. Dit is nog niet de olympische oefening die ik in Tokio wil laten zien. Op de Spelen is het de bedoeling om er een aantal elementen aan toe te voegen. Daarnaast probeer ik een acrobatische verbinding in mijn oefening te verwerken en moet zowel de op- als de afsprong beter."

De turnster wilde er maar dit mee zeggen: "Er zit nog genoeg in het vat."

Russische dominantie

Nikita Nagornyy liet zich in Bazel uitroepen tot meest aansprekende turner van de EK. De Rus won de meerkampfinale en was de beste op vloer. Op paard-voltige en ringen pakte hij zilver.

De Russen blonken sowieso uit in Zwitserland. De pas 15-jarige Viktoria Listoenova won de meerkamp, Angelina Melnikova pakte goud op brug, zilver op vloer en brons op sprong en David Beljavski was de beste aan de rekstok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl