NOS SportAangepast

Veelvraat Nagornyj verovert al vier medailles op EK turnen

Medailles voor Nagornyj, Steingruber kan het nog

Nikita Nagornyj heeft op de EK turnen in Basel zijn tweede Europese titel veroverd. Na het goud op de meerkamp was de Rus ook de sterkste op vloer.

Twee jaar geleden won de 24-jarige Nagornyj al goud op de meerkamp en op brug en greep hij bij de WK de titels op de meerkamp, op sprong en in de landenwedstrijd. De EK van vorig jaar lieten de Russen aan zich voorbijgaan.

Met een D-waarde van 6,8 liet Nagornyj in de vloerfinale veruit de moeilijkste oefening zien. Mét de 'Nagornyj', een drievoudige salto achterwaarts gehoekt. Benjamin Gischard (D-waarde 6,0) kreeg voor zijn oefening de hoogste E-waarde (uitvoering) en pakte het zilver.

Ook nog twee keer zilver Nagornyj

Bijna pakte allrounder Nagornyj alle gouden medailles, want op zowel voltige als ringen eindigde hij als tweede. Op voltige kreeg hij net als Artoer Davtjan 14,266 punten. De titel ging naar de Armeniër, omdat die een hogere waardering kreeg voor de uitvoering.

Nagornyj heeft eigen element: 'Droom is uitgekomen'

Beiden profiteerden van fouten bij de rest. David Beljavskij (EK-goud in 2017) viel bij de afsprong en Illian Kovtoen, Rhys McClenaghan (EK-goud in 2018) en Joshua Nathan moesten alle drie tijdens hun oefening van het paard.

Eleftherios Petrounias greep z'n vijfde Europese titel op ringen. De Griek (30) is ook regerend olympisch kampioen en won drie keer goud bij de WK.

Zondag krijgt Nagornyj nog twee kansen op eremetaal. Hij komt dan nog in actie in de brug- en sprongfinale.

De Zwitserse Giulia Steingruber veroverde in Basel voor de vierde keer de Europese titel op sprong. De 27-jarige turnster was in de finale superieur. Steingruber begon met een sprong met een uitgangswaarde van 5,8. Haar tweede sprong had een D-score van 5,4. De zeven concurrenten in de finale hadden scores van tussen de 4,8 en de 5,4.

Giulia Steingruber met haar gouden medaille

Omdat ook de uitvoering beide malen dik in orde was, kwam niemand in de buurt van de ervaren Zwitserse. Die won in 2013 al haar eerste EK-goud op sprong en pakte op dat toestel ook brons bij de WK en op de Olympische Spelen. De laatste jaren kampte ze met blessures. Nu liet ze zien het nog niet verleerd te zijn.

Russin Melnikova de beste op brug

Achter Steingruber (14,824) en de Britse Jessica Gairova (14,466) legde Angelina Melnikova (14,416) beslag op de bronzen medaille.

Een uurtje later greep de 20-jarige Russin de Europese titel op brug. Het was haar zesde gouden medaille; met het Russische team won ze EK-goud in 2016 en 2018 en individueel werd ze Europees kampioene op vloer en pakte ze bij de Europese Spelen van 2019 goud op de meerkamp en op brug.

Melnikova begon vrijdag nog als favoriete aan de meerkampfinale (ze had de beste score in de kwalificatie), maar gooide haar eigen glazen in door van de balk te vallen en eindigde als tweede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl