Ageeth Boomgaardt
NOS Sport

Opnieuw is Boomgaardt de dupe: 'Had gehoopt op meer creativiteit hockeybond'

De ontknoping in de promotieklasse van het hockey vond vrijdag niet plaats op het veld, maar op de burelen van de hockeybond: op basis van de vooraf opgestelde reglementen promoveerden de vrouwen van Klein Zwitserland, en niet koploper Tilburg.

Dat nieuws zorgde voor enig chagrijn bij Tilburg-coach Ageeth Boomgaardt. "Dit is natuurlijk niet hoe je wilt dat een competitie gespeeld en uiteindelijk ook beslist wordt. Daar heb ik het meeste moeite mee: dat het niet op het veld wordt uitgevochten, maar vanuit de reglementen", reageerde de oud-international in Langs de Lijn En Omstreken.

Haar ploeg won vier duels, speelde één keer gelijk en stond bovenaan toen de competitie werd stilgelegd. Maar de regels van de hockeybond zijn duidelijk: het gemiddeld behaalde aantal punten telt zwaarder.

Drie duels en toch promoveren

Omdat Klein Zwitserland slechts drie wedstrijden had afgewerkt en die allemaal had weten te winnen, maakt de ploeg uit Den Haag volgend seizoen de stap naar de hoogste hockeyklasse.

Voor de hockeybond is er geen discussie: de regels waren vooraf zo opgesteld. Maar daarin kan Boomgaardt zich toch niet helemaal vinden.

"Het is een hele lastige kwestie. Niemand wil de reglementen tussendoor veranderen, want dan weet niemand waar hij aan toe is. Aan de andere kant mis je ook een bepaalde manier van meedenken met de verenigingen om iets op te lossen", aldus de oud-international.

"We spelen in de promotieklasse, die is opgericht door de hockeybond zelf. Met veel tromgeroffel is die drie jaar geleden ingevoerd, voor de doorstroming binnen de nationale topcompetitie en voor talentontwikkeling. En nu voor de tweede keer op rij wordt de competitie stilgelegd en promoveert er een team dat wordt aangewezen. Dat is meer waar de pijn zit. Je had misschien op iets meer creativiteit en innovatie gehoopt van de bond om dingen op te lossen."

Voor Boomgaardt is het niet de eerste keer dat haar ploeg promotie misloopt; vorig jaar gebeurde bijna hetzelfde. Toen was ze coach van MOP, dat met vijf punten voorsprong koploper was toen de competitie vanwege de coronacrisis niet meer uitgespeeld werd. De bond besloot toen om helemaal geen clubs te laten promoveren en degraderen.

Volgend jaar een nieuwe poging

Boomgaardt: "Het gaat niet om mij, het gaat om de teams die op het veld staan, de verenigingen en de speelsters, die zich met ziel en zaligheid inzetten. Je hoopt dat ze door blijven gaan en het plezier behouden. Het wordt wel heel lastig om uit de promotieklasse omhoog te komen. Ik maak het nu zelf twee keer mee, maar er zijn ook speelsters die het meemaken en die zoiets hebben van: ik vind het wel mooi geweest."

Hoe dan ook gaat Boomgaardt volgend seizoen met goede moed opnieuw op jacht naar promotie met Tilburg. De coach heeft nu vaker met hetzelfde bijltje gehakt en weet wat haar ploeg te doen staat: "Ik denk dat het enige motto kan zijn: de eerste wedstrijd winnen, zorgen dat je bovenaan staat en alle wedstrijden daarna ook winnen. Ik denk dat dat de enige garantie is om te kunnen promoveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl