NOS NieuwsAangepast

Nissan-busjes vervangen yellow cabs

De yellow cabs verdwijnen vanaf eind 2013 uit het straatbeeld van New York en worden vervangen door gele Nissan-busjes. Dat heeft burgemeester Michael Bloomberg bekendgemaakt.

Het Japanse automerk won de strijd om de megaorder van Ford en het Turkse Karsan Otomotiv en gaat ruim 13.000 taxibusjes leveren aan de Big Apple.

Stroom

Het ontwerp wordt gebaseerd op het model NV200 van Nissan. De Japanners waren het goedkoopst, boden de meeste ruimte en hadden het zuinigste model.

In de toekomst kan het gele busje worden uitgerust met een elektrische motor. New York wil graag alle taxi's op stroom laten rijden.

De Nissan NV200 is voorzien van een paranoramisch dak, zodat toeristen een mooi zicht hebben op New York. Ook beschikt het busje over een oplaadpunt voor mobiele telefoons.

Verliefd

"Voor het eerst hebben we geen standaardtaxi", zei een woordvoerder van het New York City Taxi and Limousine Committee. "Dit is er eentje die op maat gemaakt is voor de bestuurders en de passagiers."

"Mensen gaan verliefd worden op deze taxi als ze er eenmaal in gezeten hebben. De taxi gaat New York goed vertegenwoordigen."

Mexico

Het Nissan-model kost ruim 19500 euro per stuk en zal worden gebouwd in Mexico. Dagelijks maken er zo'n 600.000 mensen gebruik van een taxi in New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl