Chloé Lopes Gomes Chloé Lopes Gomes

De zwarte ballerina Chloé Lopes Gomes krijgt 16.000 euro van het prestigieuze Berliner Staatsballett na een klacht over racisme. Ook wordt haar contract vernieuwd. De zaak is buiten de rechtbank om afgehandeld.

Ze vocht haar ontslag aan dat ze in oktober vorig jaar had gekregen. Volgens de organisatie vanwege corona, maar dat geloofde ze niet.

Op Instagram noemt ze de compensatie een "kleine overwinning, maar een grote stap voor de balletwereld". "Na acht maanden vechten, hebben we eindelijk een compromis gevonden, ook al is het triest dat we dit allemaal hebben meegemaakt", schrijft ze.

"Ik realiseerde me dat, zelfs wanneer ik bang was voor de gevolgen, mij uitspreken het beste was om te doen. Ik moedig iedereen aan om de stilte te doorbreken. En nogmaals bedankt voor alle steun."

Screenshot van de Instagram-post van Chloé Lopes Gomes Chloé Lopes Gomes/Instagram

Gomes, een Française met een Algerijnse en Kaap-Verdische achtergrond, klaagde dat haar regelmatig is verteld dat ze vanwege haar huidskleur niet in het gezelschap paste. Ze zei dat ze regelmatig haar gezicht wit moest schminken, zodat ze op zou gaan in de groep.

Ze was in 2018 de eerste zwarte ballerina van het Staatsballett. Volgens haar heeft haar balletmeesteres gezegd dat haar huidskleur niet esthetisch en dat ze alleen was aangenomen om te laten zien dat het bedrijf "er ook zo een heeft".

Gedragscode

De directeur van het Staatsballett zei eerder dat de beschuldigingen van racisme haar groot verdriet deden. Ze kondigde toen aan dat er een gedragscode komt voor het Staatsballett met daarin een antidiscriminatieclausule.

In januari werden workshops voor alle personeelsleden gehouden om het bewustzijn van diversiteit en discriminatie te vergroten. De organisatie beloofde te werken aan een cultuur van openheid om het racismeprobleem aan te pakken.

In deze reportage van vorig jaar vertelt Gomes wat haar overkwam:

'Niemand in het gezelschap heeft me kunnen beschermen'

STER reclame