De Zr.Ms. Van Speijk Defensie

Het marineschip Zr.Ms. Van Speijk wordt eerder dan gepland uit de vaart gehaald, vanwege een ernstig tekort aan personeel. De bemanningsleden van het 'multipurpose'-fregat moesten de afgelopen tijd al veelvuldig op andere schepen invallen.

"Normaal bestaat de bemanning uit zo'n 150 man. Dat aantal is vorig jaar gereduceerd tot 100 à 110 en daarmee heeft het schip een andere operationele gereedheidsstatus gekregen", zegt Stephan Glaser, commandant van het fregat op NPO Radio 1. "Toen dat aantal nog minder werd, was de enige conclusie dat het niet meer veilig was om nog door te varen."

Vorig jaar nog besloot Defensie het schip in de vaart te houden. "Vervolgens heeft de marine alles gedaan het fregat op zee te houden. Dat lukt nu dus niet meer", schrijft Defensie in een persbericht.

Alle schepen van de marinevloot kampen met personeelstekorten. Vooral aan technisch personeel is een groot gebrek. Bovendien zijn er te weinig matrozen, weet Glaser. "Voor het onderhoud, operationeel, voor de bereiding van het voedsel, overal is een gebrek aan matrozen. De werving is de laatste jaren wel wat aangetrokken, maar dat is niet voldoende gebleken."

Drugsoperaties

Zr.Ms. Van Speijk werd in 1994 in gebruik genomen. Sinds 2017 werd het schip ingezet voor drugsoperaties in het Caribisch gebied en voerde het in NAVO-vlootverband grote oefeningen uit. Ook werd het ingezet voor opleidingen. Het fregat, met eigen luchtverdediging aan boord, is inzetbaar voor oppervlakteoorlogsvoering en onderzeebootbestrijding.

Eerder deze maand werd al bekend dat de marine een begrotingstekort heeft van bijna 75 miljoen euro. Daardoor worden onder meer moderniseringen aan fregatten en onderzeeboten uitgesteld.

STER reclame