1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

'Kans op betalingsproblemen neemt bij grootste groep bedrijven toe'

Bij bedrijven met vier of minder werknemers neemt het risico op wanbetaling toe, zegt databedrijf Experian op basis van een inventarisatie van de eerste maanden van dit jaar.

93 procent van alle bedrijven in Nederland heeft vier of minder werknemers. Volgens Experian is het risico voor kleine bedrijven in de sectoren die geraakt zijn door de pandemie in vergelijking met eerdere kwartalen toegenomen.

Experian wijst erop dat die ondernemingen vaak afhankelijk zijn van overheidssteun, die op termijn wordt afgebouwd.

Problemen reisbranche nemen toe

Nog steeds verwacht het databedrijf in de horeca de meeste betalingsproblemen, maar het ziet ook een stijging in de kunst, bij culturele ondernemingen en bij financiële dienstverleners. Het hardst nemen de risico's toe bij reisbedrijven, die er naar verwachting van Experian het langst over zullen doen om te herstellen van de gevolgen van de pandemie.

Daarbij speelt mee dat landen op verschillende momenten in en uit de lockdowns gaan. Daardoor kunnen er langer reisbeperkingen voor reizigers zijn, ook als die in Nederland zijn opgeheven.

De kleinste bedrijven zijn het kwetsbaarst

Herman Peeters, consultant bij Experian

Voor de middelgrote bedrijven nam de kans op wanbetaling juist af. Zij kunnen tegenvallers, zoals nieuwe contact-beperkende maatregelen in binnen of buitenland, makkelijker opvangen. "De kleinste bedrijven zijn het kwetsbaarst voor onvoorspelbare sluitingen en hebben minder financiële mogelijkheden", zegt Herman Peeters, consultant bij Experian.

Volgens Peeters zorgt dit ervoor dat kleinere bedrijven sneller zichzelf opheffen, nog voor ze failliet gaan, of mensen ontslaan om overeind te blijven. "In de loop van 2021 verwachten we ook een stijging van het aantal faillissementen te zien."

Vraag naar uitzendkrachten groeit wel

Gister constateerde uitzendbureau Randstad dat de vraag naar personeel bij veel bedrijven in sectoren die niet geraakt zijn door de pandemie weer toeneemt, wat er op wijst dat de problemen daar afnemen. Mogelijk speelt ook mee dat veel van de bedrijven waaraan Randstand uitzendkrachten levert groter zijn dan de kleine bedrijven die Experian noemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl