ANP | NOS

Goedemorgen! Vanmorgen geeft RIVM-directeur Jaap van Dissel zijn briefing aan Tweede Kamerleden. En veertig wereldleiders praten tijdens een virtuele klimaattop over klimaatverandering.

Vandaag is er een afwisseling van zon en wolken en het blijft droog. Met een stevige noordenwind wordt frisse lucht aangevoerd, waardoor het niet warmer wordt dan 12 graden. Ook de komende dagen liggen de temperaturen vrij laag voor april. Het blijft wel droog met geregeld zon.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanaf 9.30 uur geeft Jaap van Dissel van het RIVM zijn wekelijkse briefing aan Tweede Kamerleden. Vanaf 15.00 uur is er een Kamerdebat over de aanpak van de coronacrisis. Zowel de briefing als het debat zijn live te volgen op NOS.nl.
  • De speciale Kamercommissie die zich bezighoudt met Digitale Zaken, gaat beginnen. De Tweede Kamer zou te weinig weten over digitalisering en alle tech-ontwikkelingen. De nieuwe commissie moet dat oplossen.
  • De virtuele klimaattop begint. Veertig wereldleiders gaan praten over klimaatverandering, onder wie de Amerikaanse president Biden. Het overleg is vooral bedoeld als voorbereiding op de VN-klimaattop eind dit jaar in Schotland.

Wat heb je gemist?

Gisteravond laat zijn tachtig militairen naar Afghanistan vertrokken, terwijl er vandaag over hun uitzending wordt gedebatteerd in de Tweede Kamer. Demissionair minister Bijleveld schrijft "te betreuren dat de militairen daardoor al in Afghanistan zijn voordat het debat over deze aanvullende inzet zal zijn afgerond", maar dat er vanwege de veiligheid van de andere Nederlandse militairen geen andere mogelijkheid was.

De militairen moesten eerder vertrekken, omdat de vlucht die vandaag stond gepland, niet door kon gaan, aldus Bijleveld.

Oppositiepartijen SP en PvdA uitten kritiek op het vervroegde vertrek van de militairen en vinden dat de demissionair minister vandaag heel wat heeft uit te leggen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een ziekenhuismedewerker in Italië is 15 jaar niet op zijn werk verschenen, met behoud van loon. In die tijd verdiende hij zo'n 540.000 euro. De inmiddels 66-jarige man is aangehouden wegens fraude, afpersing en machtsmisbruik, meldt het Italiaanse persbureau Ansa. Ook loopt er een onderzoek naar zes managers die van zijn absentie op de hoogte waren, maar nooit actie ondernamen.

De werknemer kreeg in 2005 een baan in het Ciacco-ziekenhuis in de regio Puglia. Vanaf dat moment is hij gestopt met werken, aldus de politie.

De arrestaties zijn het resultaat van een langdurig politieonderzoek naar verzuim en vermoedelijke fraude in de Italiaanse publieke sector.

De man stopte met werken, nadat hij de baan in het ziekenhuis kreeg EPA

Fijne dag!

STER reclame