Toeslagenouders Marcel Hogenhuis en Renate Linting
NOS Nieuws

Toeslagouders: 'Elke keer worden we teruggeworpen in machteloosheid en frustratie'

Elke avond steekt Renate Linting een kaarsje op, in de hoop op een oplossing voor haar problemen door de toeslagenaffaire. Toch blijven de teleurstellingen zich opstapelen. Afgelopen zaterdag kreeg de Haarlemse per brief te horen dat ze niet in aanmerking komt voor het beloofde compensatiebedrag van 30.000 euro.

Vandaag maakte demissionair staatssecretaris Van Huffelen bekend dat 1750 van dit soort brieven onterecht verstuurd zijn. "Die beruchte brief veroorzaakte weer zoveel paniek", zegt Linting, die met 26 andere gedupeerden die de brief hebben gehad in een app-groep zit. "Hoe kan je in godsnaam zo'n fout maken?"

Van Huffelen richtte zich in deze video tot de gedupeerde ouders:

Dat Van Huffelen de nieuwe fout nu heeft toegegeven, geeft nauwelijks nieuwe hoop. Daarvoor duren de problemen al te lang. "Het gaat bij mij om kinderopvangtoeslag uit 2007 die ik moest terugbetalen. Ik leef al 14 jaar onder de beslagvrije voet. Sindsdien ben ik niet meer naar de tandarts geweest. Ik ben nierpatiënt, maar ik sla controles over omdat ik het eigen risico niet kan betalen", zegt Linting.

'Never ending story'

Ook Venlonaar Marcel Hogenhuis vindt het moeilijk om hoop te houden. "Elk keer worden we weer teruggeworpen in machteloosheid en frustratie. Het voelt als een never ending story", zegt de vader van vier kinderen. Met kunst en vliegwerk lukte het hem om het hoofd boven water te houden sinds hij 9500 euro aan toeslag over 2011 moest terugbetalen. Het huis hoefden ze net niet te verkopen, maar de scouting en de hockey voor de kinderen werd betaald door Marcels ouders. "We hebben onze kinderen van alles moeten onthouden."

Misschien wel het meest frustrerend vindt Hogenhuis dat hij nog nooit zijn dossier bij de fiscus heeft mogen inzien, ondanks herhaaldelijke verzoeken daartoe. "Tot op de dag van vandaag weet ik niet waarom we moesten terugbetalen. Ons dossier is helemaal niet ingewikkeld."

Dat is toch ongelofelijk. De Belastingdienst weet bijna meer van ons dan wijzelf.

Marcel Hogenhuis, gedupeerde

Ook Hogenhuis kreeg deze maand een brief waarin stond dat hij afwezen is voor de schadevergoeding voor gedupeerde ouders. Eerder beloofde Van Huffelen alle gedupeerde ouders voor 1 mei 30.000 euro voor hun leed. Een kleine 25.000 ouders meldden zich voor de vergoeding.

Om te kijken of iedereen die zich gemeld heeft inderdaad een gedupeerde is, vindt er een beoordeling plaats door middel van een zogeheten 'lichte toets'. Daarbij wordt onder meer gekeken of kinderopvangtoeslag onterecht is teruggevorderd en of de aanvragers kinderen hebben, en dus aanspraak kunnen maken op de vergoeding.

Maar nu blijkt dus dat bij 1750 ouders deze beoordeling is misgegaan. "Ik voldoe aan alle punten in de brief", zegt Hogenhuis. Toen hij de Belastingdienst belde, kreeg hij te horen dat het mogelijk verkeerd is gegaan doordat hij de aanvraag voor compensatie heeft gedaan, terwijl de toeslag ruim tien jaar geleden is aangevraagd door iemand anders, namelijk zijn vrouw. "Dat is toch ongelofelijk. De Belastingdienst weet bijna meer van ons dan wijzelf. Die kunnen toch ook zien dat we getrouwd zijn en op hetzelfde adres wonen?"

Al langer signalen

Er kwamen al langer signalen binnen dat het opnieuw mis is gegaan in de toeslagenaffaire. De ombudsman van Rotterdam kreeg hier al een klacht over en ook advocaten zagen al dat hun cliënten dit soort brieven ontvingen.

Advocaat Remko Wijling zegt dat drie van de vijftien ouders die hij bijstaat zijn afgewezen. "Ik hoop dat de staatssecretaris haar nieuwe toezegging nakomt. Mijn cliënten zijn in paniek, omdat die brief zo onduidelijk is. Ik snap dat deze hersteloperatie met hobbels verloopt, maar zo'n brief is niet handig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl