Beeld van de bodycam
NOS Nieuws

Politie Ohio geeft snel beelden vrij van doodschieten meisje

De politie in de Amerikaanse stad Columbus heeft sneller dan gebruikelijk beelden vrijgegeven van de bodycam van een agent die gistermiddag een zwart tienermeisje doodschoot. Zij zou 15 of 16 jaar oud zijn.

"Normaal gesproken geven we informatie niet zo snel vrij als nu", zei het hoofd van het politiekorps van Columbus een paar uur later. "Maar we begrijpen de behoefte van het publiek aan openheid en de verwachtingen daarover."

Aanval met een mes

Bijna een half uur voor de uitspraak in de zaak van George Floyd in Minneapolis belde iemand in Columbus naar de politie. Hij of zij zei dat vrouwen probeerden de melder en anderen neer te steken, zegt de politie.

Op de beelden van zijn bodycam is te zien dat de agent die het eerst ter plaatse is, probeert om aanwezigen bij een woning te kalmeren. Vrijwel onmiddellijk wordt rechts van hem een vrouw of meisje door het tienermeisje en een man aangevallen. Direct daarna valt het tienermeisje een ander meisje of andere vrouw aan.

Het speelt zich allemaal in een paar seconden af. De agent heeft dan al zijn pistool getrokken en vuurt vier keer, waarna het tienermeisje dodelijk gewond in elkaar zakt. Een keukenmes valt naast haar op de grond.

Bekijk hier de beelden van de bodycam van de gebeurtenissen:

Bodycambeelden laat zien hoe politie een tienermeisje doodschiet in Columbus, Ohio

Andere agenten, die er nu ook zijn, onderzoeken het meisje. Ze hebben geprobeerd haar leven te redden en ook medische hulp opgeroepen, zei de politie. Maar bij aankomst in het ziekenhuis was ze overleden.

Burgemeester

Het hoofd van politie zei dat dodelijk geweld gebruikt mag worden door agenten om zichzelf en anderen te beschermen en dat onderzoek zal uitwijzen of deze agent terecht zijn wapen gebruikte.

Voor de burgemeester van Columbus is dat geen vraag. "Uit de beelden blijkt dat de agent in actie kwam om een ander jong meisje uit onze gemeenschap te beschermen."

Op het moment dat de politie in het gemeentehuis de beelden aan de pers liet zien, hadden zich voor het gemeentehuis demonstraten verzameld die tegen de dood van het meisje protesteerden en openheid eisten over wat gebeurd was. In Columbus lopen meerdere onderzoeken naar dodelijke schietincidenten waarbij agenten betrokken waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl