Chelsea-fans protesteren buiten bij Stamford Bridge.
NOS VoetbalAangepast

Alle zes Engelse clubs vertrekken per direct uit nieuwe Super League

Alle zes Engelse clubs vertrekken per direct uit de nieuwe Super League. Dat nieuws hebben de betrokken clubs dinsdagavond vlak voor middernacht bekendgemaakt. De overgebleven zes initiatiefnemers lieten daarop weten "het project te willen hervormen".

AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur maakten aanvankelijk deel uit van het prestigieuze plan.

De UEFA dreigde na de bekendmaking van de Super League de betreffende clubs die nog actief zijn in Europa - Real Madrid, Manchester City en Chelsea staan in de halve finales van de Champions League - per direct uit te sluiten en spelers van de Super League-clubs te verbannen van het komende EK.

FIFA-baas Gianni Infantino toont zich eveneens fel tegenstander van de Super League:

Infantino waarschuwt Super League-clubs: 'Erin of eruit'

De Super League zou na de zomer van start gaan, maar stuitte de afgelopen dagen met name in Engeland op fel protest van de supporters. Fans van Chelsea protesteerden dinsdag massaal bij het stadion, voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen Brighton & Hove Albion.

Omstreden stap

Maandag gebeurde dat ook al op Anfield, de thuisbasis van Liverpool. Fans wekten daar de indruk afscheid te willen nemen van hun club, uit woede over de beslissing van het management tot het nemen van de omstreden stap. Meerdere spelers en ook trainers van betrokken clubs hebben al laten weten weinig op te hebben met het plan tot vorming van de Super League.

Supporters verbranden Liverpool-shirt vanwege protest tegen Super League

Vanuit sportief oogpunt was er eveneens kritiek op het plan. Door het zogeheten Amerikaans model kwam er vrijwel geen promotie/degradatie in voor. Bovendien zouden de nationale competities voor clubs uit de Super League nauwelijks nog van belang zijn, omdat ze zich toch niet meer voor Europees voetbal hoeven te kwalificeren.

De zes overgebleven clubs willen nog niet van opgeven weten, lieten ze na het terugtrekken van de zes Engelse clubs in een verklaring weten.

"Gezien de omstandigheden zullen we nadenken over de meest geschikte stappen om het project te hervormen, met altijd in ons achterhoofd het streven om onze fans de best mogelijke ervaring te bieden, terwijl we tegelijkertijd de solidariteitsbijdragen voor het gehele voetbal zullen verbeteren."

De twee tumultueuze dagen van de Super League in beeld:

De tumultueuze dag van de Super League in beeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl