De Nederlandse staat moet Farmers Defence Force (FDF) een schadevergoeding betalen van 3000 euro. De boerenorganisatie had een kort geding aangespannen tegen de Staat en omroep AVROTROS na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht.

Daarin werd de organisatie in verband gebracht met brandstichting in Bilthoven, onder meer vlakbij het RIVM. De rechtbank oordeelt dat er onrechtmatig is gehandeld jegens FDF, schrijft RTV Utrecht.

In juli was er een demonstratie bij het RIVM waar FDF protesteerde tegen het stikstofbeleid van de regering. Ook Viruswaarheid en Nederland in Opstand hadden zich bij de demonstratie aangesloten.

De avond daarvoor werd op drie plaatsen in Bilthoven brandgesticht: bij het gemeentehuis, vlak naast het terrein van het RIVM en bij een tekstkar waar 'Houd 1,5 meter afstand' op stond.

Het AVROTROS-programma Opsporing Verzocht besteedde op 13 oktober aandacht aan de branden. In het programma proberen justitie en politie samen met kijkers misdaden op te lossen.

In de uitzending werd onder meer gezegd dat de vermoedelijke brandstichter "mogelijk banden had met een militante kern van een van die actiegroepen die later bij de demonstratie waren".

Het tv-programma rectificeerde kort na de uitzending. "Er is geen bewijs voor zo'n verband tussen de branden en deze protestgroepen en ook geen enkele concrete aanwijzing voor een link tussen degenen op de beelden en die groepen", aldus het programma op de site. "Die link had niet gelegd moeten worden. Ook had niet gesuggereerd mogen worden dat FDF een militante kern heeft."

De boerenorganisatie had een schadevergoeding van 50.000 euro geëist.

STER reclame