NOS

Goedemorgen! Vandaag komt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA met een oordeel over het Janssen-vaccin, geeft het kabinet weer een coronapersconferentie en krijgt het Museumplein na twintig jaar nieuw gras.

Wekdienst liever luisteren?

Eerst het weer: perioden met zon, maar vanmiddag landinwaarts ook kans op een bui. Er staat weinig wind en met 15 tot 17 graden is het vrij zacht. Na vandaag steekt er weer een koude noordwestenwind op.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA komt met een oordeel over het Janssen-vaccin. Uit voorzorg wordt dit vaccin in Nederland nu niet gegeven, vanwege een aantal trombosegevallen in de Verenigde Staten.
  • De Hoge Raad doet uitspraak in de zaak van de herzieningsprocedure rond de Arnhemse villamoord uit 1998. De advocaten vinden dat het onderzoek moet worden heropend.
  • Om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie. Volgens ingewijden wordt bekendgemaakt dat de avondklok per 28 april verdwijnt en winkels en terrassen - onder voorwaarden - weer open kunnen.
  • En na twintig jaar krijgt het Museumplein in Amsterdam nieuw gras. Vanaf juni kunnen mensen er weer op, maar alleen voor recreatie. Demonstraties en evenementen kunnen waarschijnlijk pas volgend jaar weer op het plein worden gehouden.
Dit moet straks tot het verleden behoren ANP

Wat heb je gemist?

In de VS is een jury in beraad over de vraag of ex-agent Derek Chauvin schuldig is aan de dood van George Floyd. De man van 45 drukte vorig jaar bijna tien minuten zijn knie in Floyds nek, die op de grond lag.

Hoe lang de jury met twaalf mensen nodig heeft om tot een oordeel te komen, is lastig te voorspellen: dat kan uren zijn, maar ook dagen. Floyds dood leidde in de hele wereld tot demonstraties tegen racisme en politiegeweld.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Het Dolfinarium in Harderwijk wil een nieuwe weg inslaan, met meer oog voor educatie en dierenwelzijn. Ze laten de dieren geen kunstjes meer doen tijdens de shows, omdat dat gedrag onnatuurlijk is.

Om de dieren meer ruimte te geven verhuist een aantal dieren binnenkort naar een dierentuin in China.

Dolfinarium past shows met dolfijnen aan: 'Meer ruimte voor educatie'

Fijne dag!

STER reclame