NOS Voetbal

Oranje straks zónder Frenkie en De Ligt? Engeland dreigt 22 spelers te verliezen

UEFA-voorzitter: 'Spelers in Super League krijgen speelverbod voor EK en WK'

Het plan van twaalf grootmachten uit het Europese clubvoetbal voor een nieuwe competitie maakt veel los. Tegenstanders van de Super League vrezen niet alleen dat nationale competities uitgehold worden, ook nationale ploegen kunnen er heel anders uit komen te zien.

Als het aan UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin ligt, zijn spelers die deelnemen aan de aangekondigde Super League namelijk niet meer welkom op het Europees kampioenschap en wereldkampioenschap.

Mocht dat dreigement al voor het naderende EK van komende zomer uitgevoerd worden, kan bondscoach Frank de Boer maar liefst door de namen van acht internationals een streep zetten. En niet de minsten.

Het Nederlands voetbalelftal

Van de elf spelers die bijvoorbeeld aan EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Wit-Rusland begonnen, spelen er liefst zes voor één van de clubs - AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur - die zeggen de Super League op te willen zetten.

En dat zou betekenen dat het centrum van de Oranje-verdediging het moet doen zonder Virgil van Dijk (Liverpool) en Matthijs de Ligt (Juventus). Ook vaste waarden als Frenkie de Jong (afgelopen weekend nog uitblinker bij Barcelona in de bekerfinale) en Georginio Wijnaldum (Liverpool) zouden niet kunnen meedoen met het Nederlands elftal, net als Donny van de Beek (Manchester United) en Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur).

Naast de zes uit de basisopstelling hierboven, zijn ook verdedigers Stefan de Vrij (Internazionale) en Nathan Aké (Manchester City) niet beschikbaar als de UEFA zijn dreigement doorzet.

Vreugde bij Stefan de Vrij (Inter)

Het grootste risico loopt de Engelse nationale voetbalploeg. Niet zo gek, want van de twaalf oprichters van de Super League bestaat de helft uit 'de grote zes' van de Premier League.

Twee complete elftallen aan Engelse internationals zijn wat betreft Ceferin niet langer welkom op EK's en WK's als de Super League van de grond komt. Het aantal Spaanse internationals bij de twaalf clubs doet daar niet veel voor onder. Twintig spelers die sinds 2020 nog het shirt van Spanje droegen, staan onder contract bij de Super League-deelnemers.

Brand in Italië en Frankrijk

Ook Italië zou een flink aantal spelers niet langer kunnen oproepen. Het leeuwendeel daarvan speelt bij drie Italiaanse clubs die zich hebben aangesloten bij de Super League. Alleen Jorginho en Emerson Palmieri verdienen hun brood in Engeland, bij Chelsea.

En hoewel zich nog geen Franse club heeft aangesloten bij de Super League, dreigt ook voor vijftien Franse spelers een voortijdig einde aan hun interlandcarrière te komen.

In totaal gaat het om 117 spelers die sinds 2020 minstens een interland voor een van de EK-deelnemers hebben gespeeld:

Aantal spelers van EK-deelnemers bij Super League-clubs

Land Aantal spelers
Engeland 22
Spanje 20
Frankrijk 15
Italië 15
Portugal 9
Nederland 8
België 7
Kroatië 6
Wales 6
Denemarken 5
Turkije 3
Zweden 3
Schotland 3
Zwitserland 2
Oekraïne 1

Op de lijst van de 117 spelers staan ook de grote namen. Het Europees kampioenschap zou in één klap van al zijn sterren worden ontdaan. Zo zou Cristiano Ronaldo van titelverdediger Portugal ontbreken. Het evenement is mogelijk het laatste waar de 36-jarige aanvaller van Juventus op een internationaal eindtoernooi kan schitteren.

Ook Zlatan Ibrahimovic, die zich onlangs weer beschikbaar stelde voor de Zweedse nationale ploeg, zit als speler van AC Milan in de gevarenzone. Net als de Belg Romelu Lukaku, die bezig is aan een sterk seizoen voor Internazionale.

Frankrijk: geen Pogba en Griezmann

Bij de Fransen springen Paul Pogba en Antoine Griezmann eruit. Zij werden in 2018 wereldkampioen met Frankrijk, dat in de finale het Kroatië van Luka Modric versloeg.

De middenvelder van Real Madrid werd uitgeroepen tot speler van het toernooi, maar zou - als de Super League doorgaat en de UEFA voet bij stuk houdt - zijn kunsten niet ook op het EK mogen vertonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl