Gerrit Zalm als voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro in 2016
NOS NieuwsAangepast

ABN Amro schikt voor 480 miljoen om witwasfraude, ook Gerrit Zalm onderzocht

ABN Amro is een schikking van 480 miljoen euro overeengekomen met het Openbaar Ministerie. De staatsbank werd ervan verdacht te weinig te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Het OM is een onderzoek gestart naar drie oud-bestuurders van ABN, onder wie Gerrit Zalm, bevestigt hij desgevraagd aan de NOS.

Het OM begon al in 2019 een onderzoek naar ABN Amro. Volgens justitie had de bank structureel ongebruikelijke transacties niet of niet op tijd gemeld. Ook zouden onder meer cliënten onvoldoende onderzocht zijn.

Vorige maand werd het onderzoek van justitie uitgebreid met een verdenking van 'schuldwitwassen'. ABN had moeten vermoeden dat geld van bepaalde klanten mogelijk een criminele herkomst had, was de aanklacht van het OM. De bank zou daar te weinig actie tegen hebben ondernomen.

Gerrit Zalm aangemerkt als verdachte

Het OM zegt vandaag dat naar aanleiding van de schikking drie leden van de voormalige raad van bestuur als verdachte zijn aangemerkt. Justitie gaat onderzoeken of zij strafbare feiten hebben gepleegd en of er voldoende bewijs is.

Een van de verdachten is oud-ABN-bestuurder Gerrit Zalm, bevestigt hij aan de NOS. Hij wil verder inhoudelijk nog niet op de zaak ingaan. Zalm zat van 2008 tot en met 2016 in de raad van bestuur van ABN Amro. Het onderzoek van het OM beslaat de periode 2014 tot en met 2020. In januari werd al bekend dat het OM zijn rol ging onderzoeken.

Schiphol Group laat weten dat Joop Wijn bij hen heeft aangegeven ook verdachte te zijn in het onderzoek. Hij was van 2010 tot 2017 lid van het raad van bestuur van ABN Amro. Nu is hij lid van de raad van commissarissen van Schiphol Group, waar hij op 1 juni zal stoppen.

Weg bij Deense bank

De Deense bank waar Zalm nu werkt, Danske Bank, maakte vandaag bekend dat Zalm daar aftreedt als lid van de raad van bestuur. Volgens de bank is Zalms medebestuurder, Chris Vogelzang, ook verdachte in de witwaszaak. Vogelzang legt zijn functie daarom neer. "In dat kader heeft ook bestuurslid Gerrit Zalm besloten om per vandaag af te treden als lid van de raad", aldus de Deense bank in een verklaring.

Vogelzang zegt dat hij "erg verrast" is door het besluit van justitie. Volgens hem heeft hij zijn managementtaken bij ABN Amro altijd integer en toegewijd uitgevoerd. Maar omdat hij niet wil dat speculaties over zijn persoon Danske Bank in de weg staan, stapt hij toch op.

'Geen schulderkenning'

ABN Amro erkent in een reactie dat er dingen fout zijn gegaan, waarvoor de bank "oprechte excuses" aanbiedt. "We hebben het niet goed gedaan en het vertrouwen en de verwachtingen van onze klanten en de samenleving niet waargemaakt", zei ABN-topman Robert Swaak in een online persconferentie. "Dat doet ons pijn en we nemen hiervoor de volle verantwoordelijkheid."

De bank zegt dat ze sinds 2019 al duizenden klanten hebben laten gaan, volgens ABN omdat bij hen het risico op eventuele misstanden relatief erg hoog was. Swaak zegt verder dat de bank een wettelijke en morele taak heeft "om ons uiterste best te doen het financiële stelsel te behoeden voor misbruik door criminelen". Volgens hem is de bank daar in het verleden onvoldoende in geslaagd.

Hoewel ABN dus erkent dat er veel is misgegaan, bekent de bank geen schuld. "Uiteindelijk is hier sprake van een schikking. In een schikking accepteren wij de feiten en ook de ernst van de feiten", zei Swaak. "Maar daar zit nadrukkelijk geen schulderkenning in."

ING

In 2018 trof ook ING een schikking van miljoenen euro's met het OM in een witwaszaak. Justitie koos er toen voor om niet te vervolgen, maar het gerechtshof in Den Haag besloot vorig jaar dat oud-ING-topman Ralph Hamers toch persoonlijk moet worden vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl