Pakistan is kwaad over de Amerikaanse actie waarbij Bin Laden werd gedood. De VS heeft geen toestemming gevraagd voor de actie boven Pakistan. Dat ondermijnt de samenwerking en vormt een bedreiging voor de vrede en veiligheid in de wereld, stelt het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De chef van de CIA, Leon Panetta, heeft in het tijdschrift Time gezegd dat Pakistan bewust buiten alle plannen is gehouden, uit vrees dat de actie dan zou worden verraden aan Bin Laden. Het was het eerste interview dat Panetta gaf sinds de dood van Osama bin Laden.

Spanningen

President Zardari van Pakistan ontkent in een brief in The Washington Post dat hij wist waar Bin Laden zat en zegt dat Pakistan hard strijdt tegen terrorisme.

Pakistan en de VS zijn officieel bondgenoten in de strijd tegen terreur, maar nu Bin Laden dood is, lijken de spanningen tussen de twee landen toe te nemen. Vanuit de VS klinkt kritiek op Pakistan. Het land zou op de hoogte zijn geweest van de verblijfplaats van de voormalige terroristische leider. Pakistan ontkent dat.

Moeizame relatie

De relatie tussen de twee landen verslechterde al in de afgelopen weken. De Pakistaanse autoriteiten hebben zich beklaagd over de toenemende raketaanvallen van de Amerikanen op hun grondgebied. De Amerikanen op hun beurt beklagen zich over de nauwe banden die de Pakistaanse autoriteiten zouden onderhouden met extremisten.

Columnist Michael Crowley van de Times schrijft over de twee landen: "Nu al bijna een decennium danst de VS een vreemde tango met Pakistan, onze nucleair bewapende islamitische bondgenoot die een grens deelt met Afghanistan. De twee landen zijn net een slecht functionerend huwelijkskoppel dat om praktische en financiële motieven maar niet uit elkaar gaat."

STER reclame