NOS Wielrennen

Philipsen is Cavendish nu wel te snel af in Turkije, ondanks kopwerk Jakobsen

Na drie tweede plaatsen en een vijfde plaats heeft sprinter Jasper Philipsen eindelijk zijn etappe te pakken in de Ronde van Turkije. De pas 23-jarige Belg van Alpecin-Fenix bleef in de zesde etappe van 129 kilometer van Fethiye naar Marmaris routinier André Greipel (Israel Start-Up Nation) en generatiegenoot Kristoffer Halvorsen (Uno-X) voor.

Mark Cavendish (Deceuninck-QuickStep), die Philipsen al drie keer van de winst hield deze week, eindigde nu als vierde.

Regerend Nederlands en Europees kampioen strandracen Ivar Slik (À Bloc) trok als leider in het tussensprintklassement - een klassement met de prachtige naam Beauties of Turkey - vroeg ten aanval en kreeg vier man mee. De vlucht van de dag deed ook nu zijn reputatie eer aan, want op 12 kilometer voor de streep werden de vijf ingerekend.

Toch liet het peloton zich niet zomaar naar een massasprint voeren. Een paar venijnige beklimmingen, waarvan een enkele met stroken tot 10 procent stijging, in de finale waren voor mannen als Merhawi Kudus (Astana, vijfde), Quentin Pacher (B&B, achtste) en Jhojan García (Caja Rural, vierde) aanleiding om een aanval te doen op de blauwe leiderstrui van de Spanjaard José Manuel Díaz.

In de dalende kilometers naar finishplaats Marmaris kwam alles weer samen en wist ook een groepje sprinters nog de aansluiting te vinden. De massasprint werd perfect ingeleid voor Greipel, maar de sterke Duitser werd op de streep toch nog nipt geklopt door Philipsen.

Veel kopwerk Jakobsen

Aan Fabio Jakobsen ging de hectische slotfase voorbij. De Nederlander, die zijn rentree maakt na de zware valpartij in de Ronde van Polen ruim zeven maanden geleden, deed onderweg veel kopwerk voor zijn ploeg en kwam op zijn gemak als laatste binnen op 9.10 van de winnaar.

Arvid de Kleijn, winnaar van de eerste etappe, ging niet van start vanwege een coronabesmetting binnen zijn Rally-ploeg. Het zou gaan om een lid van de ploeg. Niet duidelijk is of het een renner of een lid van de staf betreft.

De Ronde van Turkije eindigt zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl