Heinze Bakker Hollands Hoogte

Voormalig sportjournalist Heinze Bakker is op 79-jarige leeftijd overleden. De oud-presentator en -commentator was al geruime tijd ziek.

Bakker was werkzaam voor onder meer de NCRV en de AVRO voordat hij in 1981 overstapte naar NOS Studio Sport. Daar was hij commentator en verslaggever bij tal van schaats- en tennistoernooien, de Tour de France en de Olympische Spelen.

Ook presenteerde hij Studio Sport op zondagavond en was hij jarenlang eindredacteur.

Voormalig Studio Sport-journalist Heinze Bakker overleden (1942-2021)

Voor de NOS deed Bakker verslag van ruim 60 internationale schaatstoernooien, meer dan 25 grandslamtennistoernooien, 11 Olympische Spelen, 8 edities van de Tour de France en de Elfstedentochten van 1985 en 1986.

Bovendien was hij geruime tijd een van de vaste presentatoren van Studio Sport, waardoor zijn karakteristieke, rustige stemgeluid vaak op zondagavond om 19.00 uur in miljoenen Nederlandse huiskamers te horen was.

De laatste jaren werkte Bakker als eindredacteur bij Studio Sport, voor hij in 2002 met vervroegd pensioen ging.

Radio Tour de France

Eind jaren zeventig deed Bakker samen met Hans Prakke en Theo Koomen verslag voor Radio Tour de France. In 1977 zat Bakker op de motor en de ervaren Koomen vooraan in de koers in de eerste auto. Dat werd snel omgedraaid.

"Binnen een week had Theo drie keer de verkeerde winnaar genoemd. Dat was niet zijn plek", zei Bakker in 2013 in het programma De Perstribune. "Toen zijn we omgedraaid en Theo is nooit meer van de motor weggeweest."

De ploeg van Radio Tour de France van 1981 met Heinze Bakker (staand tweede van links) ANP

Bakker, geboren in 1942 in Heerenveen, begon zijn journalistieke carrière als redacteur en verslaggever bij de RONO, de Regionale Omroep Noord en Oost. Hij studeerde ook economie, maar had al snel door dat die studie hem niet lag.

In 1974 stapte Bakker over naar NCRV Radio. Daar werd hij chef sport, eindredacteur en presentator van de zaterdagse Sportshow op Hilversum 3. In die tijd was Bakker ook al eens te horen bij Langs de Lijn. Aan het NOS-radioprogramma werden destijds door alle omroepen verslaggevers uitgeleend.

Verslagen reacties

Veel NOS Sport-commentatoren en presentatoren (van het heden en verleden) reageren verslagen op het overlijden van Bakker. "Zonder hem was ik nooit aangenomen bij Studio Sport", zegt Humberto Tan op NPO Radio 1 in gesprek met Evert ten Napel.

Humberto Tan en Evert ten Napel praten over Heinze Bakker

STER reclame