Adam Toledo, vlak voordat hij werd neergeschoten COPA

Een Amerikaanse jongen van 13 die eind vorige maand in Chicago werd doodgeschoten werkte mee met de politie, had geen wapen meer in zijn hand en kreeg nauwelijks tijd om te reageren op een politiebevel, blijkt uit schokkende videobeelden die de politie heeft vrijgegeven. Na een achtervolging van 19 seconden werd een kogelschot in de borst Adam Toledo fataal.

Agenten waren op 29 maart rond 03.00 uur afgekomen op meldingen van buurtgenoten dat er enkele schoten waren gelost in de latinowijk Little Village. Er bleek op een passerende auto te zijn geschoten. Toen de politie arriveerde, zagen agenten Toledo en een 21-jarige man wegrennen.

Op de vrijgegeven beelden is te zien hoe een 34-jarige agent Toledo achterna rent en beveelt mee te werken. "Politie! Stop! Verdomme, stop nu!", schreeuwt de man naar hem tijdens de korte achtervolging.

Aan het einde van een steegje houdt Toledo in, draait zich om en lijkt zijn handen in de lucht te gaan steken nadat de agent schreeuwt "Laat me verdomme je handen zien". Terwijl de jongen zich omdraait, schiet de agent eenmaal op hem.

De politie gaf deze bodycambeelden vrij van de dood van de jongen:

Amerikaanse politie schiet wegrennende jongen neer

De agent probeert onmiddellijk na het schot de jongen eerste hulp te verlenen. Ook komen er al snel collega's die tevergeefs aan een reanimatie beginnen.

De politie gaf ook andere beelden vrij van agenten die kort na het geloste schot arriveren. Daarop is bijvoorbeeld te zien hoe geprobeerd wordt het leven van de jongen te redden en hoe collega's zich ontfermen over de agent die het schot loste.

Gevonden vuurwapen

In het filmpje is ook te zien dat er een vuurwapen lag achter de schutting waar Toledo bleef stilstaan. De politie meldde aanvankelijk dat Toledo gewapend was op het moment dat hij werd doodgeschoten, maar het lijkt er dus op dat de jongen het wapen kort daarvoor had weggegooid.

De advocaat van de familie Toledo noemt het filmpje aangrijpend, verdrietig en verontrustend. "De agent wilde dat hij zijn handen liet zien. Adam werkte mee en draaide zich om. Zijn handen waren leeg toen de agent hem in zijn borst schoot."

Politiegeweld

De dramatische video komt op een precair moment in de VS. In Minneapolis is momenteel het proces bezig over de spraakmakende dood van George Floyd, die stierf bij een arrestatie. Ook werd er in die stad kortgeleden opnieuw een zwarte verdachte neergeschoten, Daunte Wright.

Omdat het in dit soort zaken vaak gaat om witte agenten en zwarte of latino slachtoffers, worden deze gebeurtenissen in de VS vaak aangegrepen om ongelijkheid en racisme in het land aan te kaarten. Ook in dit geval ging het om een blanke agent en een slachtoffer uit de latino-gemeenschap.

De familie van Toledo heeft gevraagd de vrede te bewaren, maar roept ook op tot demonstraties tegen politiegeweld in de VS.

STER reclame