Demi Vollering denkt de Brabantse Pijl te winnen, maar mist de zege op een paar millimeter
NOS Wielrennen

Kan Vollering in voetsporen treden van toprensters? 'Moet het eerst waarmaken'

  • Nathalie Hoogeveen

  • Nathalie Hoogeveen

Het zal niet meevallen om in de voetsporen te treden van Anna van der Breggen (30), Annemiek van Vleuten (38), Marianne Vos (33) en Chantal Blaak (31). Maar als iemand het kan en de leegte weet op te vullen die de (voormalig) wereldkampioenen met hun steeds dichterbij komende wielerpensioen achterlaten, dan is het Demi Vollering wel.

Van der Breggen en Blaak, die volgend seizoen ploegleider worden bij hun huidige team SD Worx waarvoor Vollering ook rijdt, zien iets van zichzelf in hun ploeggenote terug en verwachten veel van haar. Ook oud-ploeggenote Roxane Knetemann denkt dat Vollering een van de beste rensters ter wereld kan worden.

'Waar zadel je iemand mee op?'

"Ik vind het lastig om iemand te bestempelen als het grote nieuwe talent, of de nieuwe Van der Breggen, Blaak, Van Vleuten of Vos te noemen. Want: waar zadel je iemand mee op? Maar ik denk wel dat ze potentie heeft om hele mooie dingen te doen, dat kan ik niet ontkrachten", zegt Knetemann, tegenwoordig wielercommentator bij de NOS.

En Vollering zelf? Die klinkt bescheiden. "Ik hoop het, want wat die meiden allemaal gepresteerd hebben, is supergaaf" en "Dat is heel leuk om te horen, maar ik moet het eerst nog maar eens waarmaken", aldus de 24-jarige renster aan de vooravond van de wielerweek waar ze dit jaar naartoe heeft gewerkt.

De Amstel Gold Race (zondag 18 april), Waalse Pijl (21 april) en Luik-Bastenaken-Luik (25 april) zijn op het lijf geschreven van de renster, die bezig is aan haar derde seizoen bij de profs. In twee van de genoemde koersen kwam ze zelfs al eens juichend over de streep. Maar niet als winnaar.

  • Orange Pictures
    Vollering is blij met haar vijfde plaats in de Waalse Pijl (2019)
  • Orange Pictures
    Vollering juicht na haar derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik
  • AFP
    Vollering is ook dik tevreden met haar derde plaats in La Course (2020)

Tot vorig jaar was Vollering namelijk ook blij met ereplaatsen in grote koersen, die ze opgetogen vierde in Luik-Bastenaken-Luik (3e in 2019), Waalse Pijl (5e in 2019) en La Course (3e in 2020).

Die blijdschap met minder dan de eerste plaats lijkt ze dit seizoen echter ontgroeid. Woensdag dacht Vollering nog dat ze de Brabantse Pijl had gewonnen; ze juichte al, maar na het bestuderen van de finishfoto bleek dat ze een paar millimeter tekort kwam voor haar eerste zege van het seizoen.

Een dag later keek Vollering terug op die teleurstellende apotheose en vooruit naar de Amstel Gold Race.

Vollering na 'harde les' in Brabantse Pijl vol vertrouwen naar Amstel Gold Race

In 2019 begon Vollering haar profcarrière bij Parkhotel Valkenburg, een ploeg net onder het hoogste niveau waar rensters zich kunnen ontwikkelen. Daarvoor reed ze haar wedstrijden voor een amateurploeg en werkte ze in een bloemenzaak. Deze winter maakte Vollering de overstap naar de ploeg van Van der Breggen, met wie ze dit voorjaar haar eerste hoogtestage doorliep.

Bloemschikken

Knetemann sloot haar loopbaan in 2019 af bij Parkhotel en trok in dat jaar veel met Vollering op. Als ervaren renster deelde ze regelmatig een kamer met haar jonge, toen 22-jarige ploeggenote, die ze op die manier goed heeft leren kennen.

"Ze is heel creatief, heeft een opleiding bloemschikken gedaan en weet van elk plantje en bloemetje hoe het heet. Maar wat haar echt typeert, is dat ze heel goed te coachen is. Ze is leergierig, heel geordend, ontzettend van de structuur. Ze was toen ook al heel erg bezig met hoe ze het beste kon herstellen, daar zocht ze alles over uit", aldus Knetemann.

"Ze was ook af en toe emotioneel. Ik heb wel meer wedstrijden gezien die niet goed gingen, en dan was ze zo intens verdrietig. Ze legt de lat zo hoog voor zichzelf. Het is een heel gedisciplineerde renster."

Demi Vollering is emotioneel op het podium na haar derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik (2019)

Knetemann: "Daarnaast is het een hele lieve meid die echt een missie heeft. Zij wil gewoon de beste wielrenster van de wereld worden. Daar traint ze hard voor. Maar daar heeft ze ook nog wel wat stapjes in te zetten."

"Ze zit er echt tegenaan en fysiek is ze er waarschijnlijk al wel. En ze heeft de juiste mensen om zich heen, die haar doen inzien en laten geloven dat ze het kan."

"Maar je moet ook op het juiste moment, in heel stressvolle situaties, de juiste dingen kunnen doen. Ik denk dat ze daarin ook nog kan leren van Anna of Chantal", zegt Knetemann, die Vollering voor alle Ardennenklassiekers als favoriet bestempelt.

"Ik denk dat het een hele mooie week voor haar gaat worden. Maar ik wil haar niet te veel druk opleggen."

Kan Vollering het stokje overnemen van Nederlandse toprensters? 'Ik hoop het'

Vollering heeft er zelf ook vertrouwen in dat die grote overwinning inderdaad steeds dichterbij komt. Zou ze zondag, in Berg en Terblijt, dan écht om een grote zege kunnen juichen?

"Op papier zou het moeten kunnen lukken. Maar je moet ook een beetje het geluk hebben. Alle andere meiden zijn ook gewoon supersterk. Het is afwachten en aankijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl