Caster Semenya ANP

Atlete Caster Semenya heeft op de 5.000 meter vergeefs geprobeerd om een startbewijs voor de Olympische Spelen te veroveren. Ze werd wel Zuid-Afrikaanse kampioene, maar bleef in Pretoria met 15.52,28 ver boven de limiet voor Tokio (15.10,00).

De 30-jarige Semenya is tweevoudig olympisch en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter, maar mag op die afstand (net als op de 400 en 1.500 meter) alleen races lopen als ze testosteronremmers gebruikt. Ze heeft een aangeboren hoge testosteronspiegel.

Semenya wil de remmers niet slikken en kan daardoor niet uitkomen op die atletieknummers. Op de langere afstanden zoals de 5.000 meter en de korte nummers (200 en 100 meter) geldt de verplichting om de medicijnen te slikken niet.

Vergeefs beroep

De internationale atletiekbond World Athletics bepaalde in 2019 dat voor atletes op de middenafstanden een maximale testosteronwaarde geldt. Tegen die nieuwe regel ging Semenya vergeefs in beroep bij sporttribunaal CAS. Daarop stapte de atlete naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Die heeft nog geen uitspraak gedaan.

Semenya wordt dus verplicht hormoonremmers te slikken als ze mee wil doen aan bepaalde atletiekwedstrijden. Hoe dat zit, leggen we uit in onderstaande sportexplainer.

Sportexplainer: Semenya's strijd vs. atletiekfederatie Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame