NOS NieuwsAangepast

Politie stelt Amber Alert in gebreke na versturen sms met petitie

De politie stelt het bedrijf achter Amber Alert in gebreke. Abonnees van Amber Alert ontvingen vanochtend een sms van het systeem. Die sms was niet om te vragen om uit te kijken naar een vermist kind, maar bevatte de vraag om een petitie te ondertekenen die moet voorkomen dat het systeem verdwijnt. Op 22 juli stopt de samenwerking tussen de politie en Amber Alert.

Volgens de politie maakt Amber Alert "oneigenlijk gebruik van de systemen" met het versturen van de sms. Met de ingebrekestelling wil de politie bewerkstelligen dat Amber Alert ophoudt het systeem te gebruiken voor actiedoeleinden. Op eventuele vervolgstappen als Amber Alert daar niet mee ophoudt, loopt de politie niet vooruit.

Er zijn vooralsnog geen gevolgen voor het inzetten van Amber Alert tot 22 juli bij een kindervermissing, zegt de politie.

Woordvoerder Koen van Tankeren van de politie zegt de actie van Amber Alert met "verbazing en verwondering" te hebben gadegeslagen. "We hebben heel veel reacties gekregen van gebruikers van het systeem die zo'n bericht niet verwachten en er niet van gediend zijn."

Normaal gesproken geeft de politie input voor wanneer een Ambert Alert verstuurd wordt, maar Netpresenter BV, het bedrijf dat de technische infrastructuur heeft ontwikkeld, bedient het systeem. Van Tankeren: "Hier is het systeem niet voor bedoeld."

Burgernet

Begin deze maand maakte de politie bekend te stoppen met de samenwerking met Amber Alert. Meldingen van vermiste kinderen worden vanaf 22 juli opgenomen in Burgernet.

De politie besloot te stoppen uit kosten- en efficiëntieoverwegingen. Volgens de wet had de overeenkomst tussen het bedrijf dat Amber Alert heeft gebouwd en de politie eigenlijk via een aanbesteding moeten verlopen. Het huidige contract loopt af en de politie heeft ervoor gekozen om geen aanbesteding uit te schrijven, maar meldingen van vermiste kinderen in het eigen Burgernet-systeem op te nemen.

Volgens Amber Alert heeft Burgernet echter een kleinere naamsbekendheid en is het niet ingericht op het sturen van dezelfde soort meldingen. Ook is er geen goede integratie met het opsporen van kinderen in het buitenland, vindt Amber Alert. Daarop werd een petitie gestart om Amber Alert te behouden.

'Reactie politie is ironisch'

Of Amber Alert met de actie privacywetgeving heeft geschonden, kan de politie nog niet zeggen. Amber Alert zegt in elk geval dat dat niet het geval is. Volgens medeoprichter Frank Hoen heeft hij de sms-actie getoetst aan de wet. "De gegevens zijn niet aan derden verstrekt en zijn gebruikt voor een doel dat in het verlengde ligt van het oorspronkelijke doel en dat is het redden van kinderlevens."

Volgens Hoen blijkt uit de reacties van mensen ook wel dat het protest breed wordt gedragen. De petitie is inmiddels meer dan 60.000 keer ondertekend.

Hoen vindt het ironisch dat de politie Amber Alert in gebreke heeft gesteld. "Ons wordt verweten misbruik te hebben gemaakt van onze eigen gemeenschap die zich al erg vaak heeft bewezen en waar de politie nota bene zelf mee wil stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl