ANP | NOS

Goedemorgen! Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid geven weer een persconferentie over de coronamaatregelen. En in Arnhem moeten vijf zogeheten pedojagers voor de rechter komen.

Eerst het weer: flink wat zon, met hier en daar kans op een enkele regen- of hagelbui. Het wordt 8 tot 10 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Voorafgaand daaraan wordt bekend of het kabinet de vaccinatiestrategie gaat aanpassen. Mogelijk besluit De Jonge om prikken met AstraZeneca onder de 60 jaar toch toe te staan voor wie dat vaccin zelf wil.
  • In Arnhem beginnen de strafzaken tegen vijf jongeren, voor de mishandeling van een 73-jarige man met dodelijke afloop in oktober vorig jaar. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om zogeheten pedojagers.
  • In Stuttgart begint het proces tegen Gruppe S. Twaalf mannen, onder wie leider van de groep, Werner S., staan terecht voor het beramen van vergevorderde terreurplannen. De groep had onder meer de Rijksdag, het Duitse parlement, in het vizier.

Wat heb je gemist?

Ruim vier op de tien zestigplussers zien een prik met AstraZeneca niet meer zitten, blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van de NOS. Dat komt door de beslissing van het kabinet om mensen onder de 60 jaar niet meer met AstraZeneca te vaccineren, vanwege mogelijke gezondheidsrisico's.

De vaccinatiebereidheid als geheel is niet afgenomen, maar bijna zes op de tien Nederlanders zouden wel graag zelf willen bepalen met welk vaccin ze worden ingeënt. Nederlanders hebben het meeste vertrouwen in het vaccin van Pfizer.

Ander nieuws uit de nacht

  • Japan gaat koelwater kernreactor Fukushima in zee lozen: de eerste lozing staat gepland voor over twee jaar, zodat de exploitant genoeg tijd heeft om het water te zuiveren van schadelijke isotopen. De Japanse regering zegt dat het verwijderen van het koelwater een noodzakelijke stap is in de ontmanteling van de reactor.
  • Gemiddeld schooladvies vorig jaar lager, vooral voor meisjes: de schooladviezen voor leerlingen uit groep 8 vielen gemiddeld lager uit dan de jaren ervoor, blijkt uit cijfers van het CBS. De oorzaak is het schrappen van de eindtoets, vanwege de coronacrisis. Daardoor kon het schooladvies dat docenten in februari hadden gegeven, niet meer naar boven worden bijgesteld. Vooral meisjes kregen een lager schooladvies. Dat komt omdat zij vaker dan jongens een hogere score op de eindtoets halen.
  • 'Vrouwen, migrantengroepen en ouderen moeten meer gaan werken': in 2050 zijn er veel meer 80-plussers in Nederland, terwijl er naar verhouding minder mensen werken. Volgens het demografisch instituut NIDI is de enige oplossing vrouwen, migranten en ouderen vaker en meer uren te laten werken.

En dan nog even dit:

Goed nieuws over Marshelikopter Ingenuity. Er is een oplossing voor de computerproblemen van het helikoptertje. Vrijdag werd een test afgebroken door een controleprogramma, voordat het toestel echt een vliegpoging kon wagen. Een team van NASA heeft nu geconcludeerd dat de helikopter wel gezond is. Cruciale systemen om het apparaat op de koude planeet in leven te houden, doen het gewoon. Maar de software die toeziet op het goed functioneren van het vliegsysteem moet worden aangepast en opnieuw worden geïnstalleerd.

Hoe veel tijd het testen, uploaden en rebooten precies gaat kosten weet NASA niet, maar de vluchtleiding mikt nu op een datum ergens volgende week.

Fijne dag!

STER reclame