De armen gaan de lucht in bij Hideki Matsuyama, de winnaar van de Masters Pro Shots

Hideki Matsuyama heeft in Augusta de 85ste editie van de Masters gewonnen. De 29-jarige golfer hield zijn zenuwen net aan in bedwang en is de eerste Japanner die een van de vier grootste toernooien, de zogeheten majors, op zijn naam schrijft.

Eerder wonnen namens Japan al eens Chako Higuchi (in 1977) en Hinako Shibuno (2019) bij de vrouwen een major.

Matsuyama haalde op alle majors al eens een topzes-notering en stond in 2017 tweede op de wereldranglijst. In datzelfde jaar boekte hij echter ook de laatste van zijn vijf zeges op de PGA tour en inmiddels is hij op de wereldranglijst weggezakt naar de 25ste plaats.

De leiding

Met een ronde van 65 slagen (7 onder par, het baangemiddelde) nam hij op de derde dag in Augusta evenwel de leiding resoluut in handen. Vier achtervolgers volgden op vier slagen en het felbegeerde groene jasje lag voor het grijpen.

Na twee holes was het gat met Will Zalatoris nog een slag. De Amerikaan, die de eerste winnende debutant sinds Fuzzy Zoeller (1979) wilde worden, viel echter later ook weer wat weg, onder toeziend oog van het aanwezige publiek in Georgia.

Matsuyama had na tien holes weer een voorsprong van zes slagen, waarna Xander Schauffele zich aandiende als grootste uitdager. Na vier birdies op rij (één onder par) was hij tot op twee slagen genaderd, maar prompt volgde er een triple bogey, drie slagen boven par.

In het water

De koploper bleef sober spelen, kwam nog wel een keer in het water, maar kon zich dat permitteren. Met een totaalscore van 278 (-10) bleef hij Zalatoris een slag voor en volgde hij Dustin Johnson op als winnaar van de Masters.

Hideki Matsuyama krijgt het felbegeerde jasje uit handen van vorige winnaar Dustin Johnson Pro Shots

De trotse Matsuyama, die met een bedrag van zo'n 1,75 miljoen euro naar huis gaat, zette tien jaar geleden al zijn eerste stappen op de green in Augusta, toen hij als amateur was uitgenodigd bij de Masters.

Hij wilde die uitnodiging nog bijna afslaan, omdat Japan net was getroffen door een zware aardbeving en tsunami. Hij wilde de zwaar getroffen regio, waar hij vandaan kwam, niet verlaten. Uiteindelijk maakte hij toch zijn opwachting om er een decennium later als winnaar weer terug te keren en geschiedenis te schrijven.

Masters-winnaar Matsuyama: 'Mooi dat veel Japanse kinderen dit kunnen zien'

Matsuyama hoopt nu dat hij als eerste Japanse winnaar van een groot golftoernooi zijn landgenoten kan inspireren.

"De Japanse sporters die ik vroeger bewonderd heb, waren voornamelijk honkballers en geen golfers. Ik hoop dat er, door wat ik hier heb kunnen bereiken, ooit Japanners zullen zijn die in mijn voetsporen willen en gaan treden."

STER reclame