EPA
NOS Nieuws

Overledenen op migrantenboot nabij Canarische Eilanden

Op een migrantenboot nabij de Canarische Eilanden zijn de lichamen van vier overleden migranten aangetroffen. Negentien anderen zijn in het ziekenhuis opgenomen, meldt het Spaanse Rode Kruis tegenover persbureau Reuters, van wie er zestien in een zorgwekkende toestand verkeren.

De migranten werden opgemerkt door een vissersboot op zo'n 200 kilometer ten zuiden van El Hierro, een van de kleinste en meest westelijke eilanden van de archipel. Vervolgens startte de Spaanse kustwacht een reddingsoperatie, waarbij onder meer drie helikopters werden ingezet.

Riskante overtocht

Nog altijd veel migranten wagen de riskante overtocht van het Afrikaanse vasteland naar de Canarische Eilanden. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR telde in 2019 nog minder dan 2700 migranten op de route. Vorig jaar waren dat er zeker 22.000. In de eerste maanden van dit jaar ging het om ruim 3500 migranten.

Honderden mensen stierven of raakten vermist, aldus de UNHCR. Ze ondernemen de tocht op open zee geregeld in overvolle, kleine, houten boten met onbetrouwbare motoren.

Onder meer vanwege de coronacrisis ontvluchten de migranten hun geboortegrond. Door de pandemie is de armoede en werkloosheid toegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl