Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn op boeg, Ymkje Clevering en Veronique Meester met het EK-goud
NOS SportAangepast

Nederlandse roeiploeg sleept negen medailles in de wacht op slotdag EK

Bij de EK roeien in het Italiaanse Varese heeft de Nederlandse ploeg zondag negen medailles behaald: twee gouden, vier zilveren en drie bronzen.

Hoewel het resultaat een stuk minder goudgekleurd is dan de vorige EK - waar Nederland maar liefst zeven gouden medailles behaalde - heeft Nederland wel een visitekaartje afgegeven bij de start van het roeiseizoen.

Derde EK-titel op rij vier-zonder-stuurvrouw

De Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw werd voor de derde keer op rij Europees kampioen.

Vorig jaar hadden Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester op de finish meer dan vijf seconden voorsprong op de nummer twee, nu was de zege nipter.

Op de finish had Nederland nog maar 0,45 seconde over op de aanstormende Ierse boot.

Ook goud voor vrouwen dubbelvier

Ook de dubbelvier (Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers) prolongeerde hun titel. De boot (WK-brons in 2019) leidde de hele race, al kwam Groot-Brittannië in de slotmeters nog akelig dichtbij: 6.22,82 om 6.23,24.

De mannen dubbelvier, het vlaggenschip van de Nederlandse roeivloot, slaagde er niet in voor de derde keer op rij de Europese titel te veroveren. Het kwartet, bestaande uit Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers, verscheen als favoriet aan de start, maar had geen antwoord op Italië dat van start tot finish leidde.

Ook Marieke Keijser en Ilse Paulis slaagden er niet in hun derde EK-goud te pakken in de lichte dubbeltwee. De kampioenen van 2018 en 2020, die ook al WK-brons en -zilver wonnen, werden nu derde achter de Italianen en de Britten.

Melvin Twellaar en Stef Broenink raakten hun Europese titel in de dubbeltwee kwijt. Het duo ging lang aan de leiding en leek opnieuw op weg naar de titel, maar in de eindsprint was de pijp leeg. De Fransen wonnen met 2,25 seconden voorsprong en verwezen de Nederlanders naar het zilver.

Bekijk hieronder de races van de dubbeltwee, lichte dubbeltwee en de dubbelvier.

De vrouwen dubbeltwee met Lisa Scheenaard en Roos de Jong greep net naast een medaille. Het tweetal eindigde in de finale op 0,06 van het brons op een vierde plaats. De Jong en Scheenaard wonnen bij de WK in 2019 wel brons en bij de EK vorig jaar nog zilver.

Ook medaille voor vrouwen- en mannenacht

De finales werden afgesloten met de vrouwen- en mannenacht. De vrouwenacht roeide in Varese naar het zilver, de medaille die ook in 2016 en 2017 werd veroverd. De Europese titel ging voor het vijfde jaar op rij naar het ijzersterke Roemenië.

De mannenacht slaagde er ook niet in de Europese titel te pakken. Net als in 2019 en 2020 won Nederland het brons.

Bekijk hieronder de races van de vrouwen- en mannenacht en de reactie van Bjorn van den Ende.

De paralympische roeiers Annika van der Meer en Corné de Koning raakten bij de gemengde dubbeltwee hun Europese titel kwijt. Het duo won in 2017 en 2018 WK-goud en in 2019 nog WK-zilver. In de gemengde vier met stuurvrouw werd Nederland zesde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl