ANP / bewerking NOS

Goedemorgen! In het Catshuis overleggen bewindslieden met het RIVM over het coronabeleid. Daarnaast is de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van kamp Westerbork. En in Londen wordt een aantal filmprijzen uitgereikt, met mogelijk een Nederlands tintje.

Vanmorgen valt in het oosten nog enige tijd regen. Vanmiddag is het vooral in het zuiden van Limburg nog druilerig, terwijl het elders vaak droog is. Bovendien breekt vanuit het westen op steeds meer plaatsen de zon door. De noordenwind waait vanmiddag matig, kracht 3 tot 4.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • Een deel van het demissionair kabinet komt bijeen in het Catshuis voor overleg over de corona-aanpak; dinsdag is er weer een persconferentie. Deze week lekte uit dat het kabinet werkt aan versoepelingen, maar op dat voornemen uitten onder meer ziekenhuizen forse kritiek. Demissionair minister De Jonge zei vrijdagavond dat hij de verwachtingen wil temperen: "We gaan geen gekke dingen doen."
  • De NOS doet verslag van de herdenking van de bevrijding van kamp Westerbork. Vanaf 10:50 uur is op NPO1 en NOS.nl een liveverslag te zien vanaf het voormalig kampterrein. Vanaf 19:20 uur is op NPO2 een terugblik met overlevenden van het kamp. Beide uitzendingen worden gepresenteerd door Herman van der Zandt.
  • In Ahoy wordt begonnen met de opbouw van het podium voor het Eurovisie Songfestival. De organisatie heeft nog een maand voor de opbouw, naar verwachting beginnen de eerste repetities op 8 mei. De halve finales vinden plaats op 18 en 20 mei, de grote finale is op 22 mei.
  • De BAFTA Awards in de belangrijkste categorieën worden virtueel uitgereikt in Londen. Zaterdag werden al beeldjes in acht kleine categorieën overhandigd. De Bosnische film Quo vadis, Aida?, met daarin ook de Nederlandse acteurs Raymond Thiry, Reinout Bussemaker en Juda Goslinga, is genomineerd voor twee BAFTA's.
  • In de Eredivisie zijn er vier duels. Om 12.15 uur begint Utrecht tegen Feyenoord. Vervolgens speelt VVV thuis tegen PSV en Groningen tegen Heerenveen: deze wedstrijden beginnen om 14.30 uur. Als laatste neemt RKC het om 16.30 uur op tegen Ajax. De duels zijn te volgen in het liveblog op NOS.nl, de app en NPO Radio 1.

Wat heb je gemist?

Bijna de helft van de eerste lading Janssen-vaccins gaat naar ziekenhuispersoneel dat in direct contact staat met patiënten. Dat heeft het demissionaire kabinet bekendgemaakt. Tot nu toe werden alleen ziekenhuismedewerkers ingeënt die met coronapatiënten werken, zoals op de IC of op speciale covid-afdelingen.

Maandag worden ongeveer 80.000 doses van het Janssen-vaccin geleverd, daarvan gaan er 35.000 naar de ziekenhuizen. Het is de bedoeling dat de komende weken alle ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact worden ingeënt. De 35.000 vaccins van Janssen vormen daartoe de eerste aanzet. Met dat vaccin hoeven mensen maar één keer te worden geprikt.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De eerste vlucht van een onbemand helikoptertje op Mars laat toch nog even op zich wachten. Het toestel zou afgelopen nacht even gaan vliegen, maar er werd een technisch probleem ontdekt. Het is nog onduidelijk wat er precies fout is gegaan. Zodra het euvel is verholpen en de helikopter opstijgt vanaf de rode planeet, wordt historie geschreven. NASA onderzoekt of het in de toekomst mogelijk is een grotere helikopter naar Mars te sturen, die op plekken kan komen die voor Marswagentjes onbereikbaar zijn.

Hier zie je een animatie van hoe de Ingenuity, zoals het 1,8 kilo wegende toestel heet, eruitziet tijdens zijn vlucht:

Fijne dag!

STER reclame