NOS SportAangepast

Heemskerk verslaat Van Roon in strijd om olympisch ticket op 50 meter vrij

Femke Heemskerk heeft vrijdag bij de kwalificatiewedstrijden in Eindhoven het tweede en laatste olympische ticket gegrepen op de 50 meter vrije slag. Ze was zowel in de middag- als avondsessie sneller dan concurrente Valerie van Roon.

Heemskerk streed in Eindhoven met Van Roon in een swim-off om het olympische ticket. Heemskerk zwom in de series een persoonlijk record (24,28), waarna ze Van Roon ook in de door Ranomi Kromowidjojo in 24,11 gewonnen finale ruim voorbleef.

Heemskerk verzekerde zich eerder van een olympisch startbewijs op de 100 meter vrije slag.

Heemskerk had aangedrongen op een swim-off met Van Roon, omdat ze in december verstek moest laten gaan bij de kwalificaties in Rotterdam. Ze zat toen in quarantaine vanwege een positieve coronatest van haar man.

Ranomi Kromowidjojo won op het OKT in Rotterdam de 50 vrij en bemachtigde daarmee het eerste ticket. Van Roon werd tweede in 24,63, maar de tuchtcommissie van de zwembond bepaalde na protest van Heemskerk dat er een swim-off moest komen voor het tweede ticket.

Om naar Tokio te mogen moest Heemskerk vervolgens sneller zijn dan 24,63 én sneller dan Van Roon. Die missie slaagde.

Bekijk hieronder de reacties van Valerie van Roon en Femke Heemskerk na de swim-off in Eindhoven:

Sharon van Rouwendaal en Kira Toussaint verzekerden zich op de 200 meter rugslag van deelname aan de Spelen. Beiden voldeden in de series aan de olympische limiet, die op 2.10,19 staat.

Toussaint tikte aan in 2.10,02 en Nederlands recordhouder Van Rouwendaal zette een serie later een tijd neer van 2.09,72.

Toussaint zwemt olympische limiet en mag nu wenkbrauwen coach kleuren

De 26-jarige Toussaint had eerder op de 100 meter rugslag al voldaan aan de olympische eis en was eigenlijk niet van plan in Eindhoven aan de 200 meter mee te doen.

"Maar ik had een weddenschap met mijn coach Mark Faber", verklaarde Toussaint. "Ik zei voor de grap tegen hem: als ik de olympische limiet haal, dan ga ik je wenkbrauwen inkleuren. Nou, dat gaat vanmiddag dus gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl