Andrej Silnov in een vrolijk onderonsje met toenmalig Russisch president Dmitri Medvedev in 2008. AFP

Het onderzoek naar dopinggebruik onder Russische topatleten in 2016 heeft geresulteerd in forse schorsingen van onder anderen voormalig olympisch kampioenen Andrej Silnov (36) en Natalja Antjoech (39). Beiden zijn voor vier jaar geschorst, zo maakte het Arbitragehof voor de Sport (CAS) woensdag bekend.

Hoogspringer Andrej Silnov won olympisch goud in 2008 (Beijing) en Natalja Antjoech won in 2012 olympisch goud op de 400 meter horden (Londen) en zilver op 4x400 meter in 2004 (Athene).

Die gouden medailles blijven in hun bezit, aangezien het onderzoek zich richtte op dopinggebruik in 2016. Antjoech kwam in juni 2016 voor het laatst uit in een officiële wedstrijd, Silnov sprong een maand later zijn laatste wedstrijd.

Silnov werd later vice-president bij de Russiche atletiekbond, maar trad in 2019 terug nadat het dopingonderzoek geopend was.

Natalja Antjoech geniet van haat olympisch goud bij de Spelen van Londen in 2012. AFP

Het CAS bevestigde ook de schorsingen van Jelena Soboleva (zilver op de 1.500 meter bij de WK indoor in 2006) en kogelslingeraarster Oksana Kondratjeva. Soboleva (38) is voor acht jaar geschorst, Kondratjeva (35) voor vier jaar.

De straf van vier andere Russische atleten werd juist teruggebracht. Zo werd de straf van hoogspringer Ivan Oechov (35) gereduceerd van vier jaar naar twee jaar en negen maanden. In een eerder stadium moest Oechov wel zijn olympische gouden medaille van Londen (2012) inleveren vanwege doping.

Oechov kwam in januari 2019 voor het laatst in actie.

Ivan Oechov in actie tijdens een wedstrijd in Moskou voor Russische atleten die vanwege de dopingzaak geschorst waren voor de Spelen in Rio. AFP

Voor de Russische sport gelden sinds 2016 strenge sancties naar aanleiding van een omvangrijk dopingschandaal dat het jaar daarvoor aan het licht was gebracht. Onthullingen door de Duitse tv-zender ARD en vervolgonderzoek door het internationaal antidopingagentschap WADA legden destijds een omvangrijk Russisch dopingnetwerk bloot dat door de overheid werd aangestuurd.

Sindsdien hebben er geen atleten onder Russische vlag deelgenomen aan grote toernooien als de Olympische Spelen, wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen.

Neutrale vlag

Op 17 en 18 maart 2020 maakte de internationale atletiekbond World Athletics bekend dat maximaal tien Russische atleten onder neutrale vlag in actie mogen komen op internationale toernooien, waaronder de Olympische Spelen in Tokio.

Deze atleten moeten dan wel aantonen de laatste jaren niet in aanraking te zijn geweest met de trainingsstructuur van de Russische atletiekfederatie. Door nieuwe dopingaantijgingen ging de deur van de EK indoor in Torun begin maart 2021 echter weer op slot voor Russische atleten.

STER reclame