Mouctar Diakhaby stapt van het veld af, linksvoor Juan Cala EPA

"Hij noemde mij een schijtzwarte." Valencia-speler Mouctar Diakhaby windt er geen doekjes om als hij het heeft over Cádiz-verdediger Juan Cala. Die ontkent echter dat hij die woorden heeft gebruikt: "Ik heb dat nooit gezegd."

Het vermeende racisme-incident bij Cádiz-Valencia houdt de Spaanse voetbalwereld bezig. De rel ontaardt momenteel in een welles-nietes-spelletje.

Wat is er precies gebeurd?

De twee tegenstanders hadden zondagavond tijdens de wedstrijd na een halfuur overduidelijk een woordenwisseling. Diakhaby was des duivels na iets wat Cala had gezegd. Hij kreeg voor zijn emotionele reactie een gele kaart en besloot van het veld te stappen. Dat deden ook zijn medespelers, waarop de scheidsrechter de wedstrijd staakte.

De wedstrijd lag een minuut of twintig stil alvorens de spelers van Valencia zonder Diakhaby terug het veld opkwamen, de wedstrijd uitspeelden en met een 2-1 nederlaag aan de broek de kleedkamer weer opzochten. Er gaan verschillende verhalen over de reden waarom ze terugkwamen, maar daarover later meer.

Diakhaby hoorde een racistische term, maar Cala ontkent zoiets gezegd te hebben

In het rapport van de scheidsrechter, waaruit blijkt dat niemand van de arbitrage de woorden van Cala heeft gehoord, stond het volgende: "In de 29ste minuut stopte ik de wedstrijd vanwege een confrontatie. Diakhaby vertelde me woord voor woord: "hij noemde me negro de mierda" en verwees naar Juan Cala van Cádiz."

Kranten staan er vol mee

Het incident heeft een hoop losgemaakt. De kranten stonden er vol mee en op sociale media kreeg Diakhaby een hoop steun. Ook de clubs mengden zich in de discussie. Valencia, de club van Diakhaby, kwam met een statement waarin het z'n speler steunt en met trots terugkijkt naar de actie om van het veld te stappen.

De coach van Cádiz vertelde na afloop dat Cala tegen hem had gezegd dat hij Diakhaby niet racistisch had bejegend. In een statement liet Cádiz weten dat het tegen elke vorm van racisme is. Of dat nu bij Cádiz is of ergens anders. Tegelijkertijd twijfelt de club niet aan de eerlijkheid van de spelers en staf.

De Spaanse voetbalcompetitie besloot een onderzoek naar het incident te starten. De hoofdrolspelers hielden zich intussen nog stil, totdat Cala aankondigde dinsdag zijn verhaal te doen in een speciaal belegde persconferentie.

Wat zeggen de hoofdrolspelers?

Kort voordat Cala aan zijn verhaal begon, plaatste Diakhaby een video op Twitter waarin hij vertelt wat er volgens hem is gebeurd. "Een speler beledigde mij met de woorden negro de mierda. Dat valt niet te tolereren. Dit mag niet gebeuren. Niet in het dagelijks leven, maar ook niet in het voetbal."

"Het deed pijn, heel veel pijn, maar zo is het leven. Ik hoop dat er bewijs en duidelijkheid komt, zodat de competitie maatregelen kan nemen. Ik wil Valencia, mijn medespelers, mijn trainers en de fans danken voor hun steun. Het gaat goed met me", aldus Diakhaby.

Cala kop van jut

Daarna begon Cala, voor meer dan vijftig journalisten, aan zijn verklaring. Hij ontkent een racistische opmerking te hebben gemaakt. "Er zijn twee opties: Diakhaby heeft het verzonnen of hij heeft het verkeerd begrepen", concludeert de speler van Cádiz, die sinds zondagavond de kop van jut is.

"Allerlei mensen hebben mij veroordeeld zonder enig bewijs. Het was een publieke lynchpartij", aldus Cala, die gerechtelijke stappen overweegt tegen "alle mensen die met mijn imago en eer hebben gespeeld". "Het is een mediacircus en ik lijd er al een paar dagen onder."

Mouctar Diakhaby doet zijn verhaal bij de scheidsrechter EPA

Cala zou graag in gesprek gaan met Diakhaby. "Ik kan hem uitleggen dat ik het niet gezegd heb en dat er geen racisme is in het Spaanse voetbal. Elke club heeft vijf, zes spelers met een andere huidskleur. Ik steun de strijd tegen racisme, maar volgens mij is er geen racisme in het Spaanse voetbal."

Vlak na de lezing van Cala publiceerde Valencia een nieuw statement op de site met als kop: "Juan Cala, we geloven je niet". Volgens de club heeft Cala een "geweldige kans gemist" om zijn fout toe te geven en zijn excuses aan te bieden.

Waarom kwam Valencia terug om de wedstrijd uit te spelen?

Terug naar zondagavond. De spelers van Valencia speelden de wedstrijd na de onderbreking uit zonder Dhiakhaby. Volgens de club omdat de scheidsrechter de spelers had gewaarschuwd voor eventuele nadelige consequenties bij het wegblijven.

De spelers waren bang voor een reglementaire nederlaag en keerden op verzoek van Dhiakhaby terug naar het veld. "Als dat zo is, vind ik dat een heel vreemd signaal", vertelt Reinold Wiedemeijer, die jarenlang als scheidsrechter op het hoogste niveau in Nederland actief was.

"Het lijkt me raar dat als je van het veld afloopt drie punten in mindering zou krijgen. Dat zouden ze dan meteen moeten veranderen, anders is het een farce en kunnen ze bij het voetbal de 'no to racism'-campagne ook wel stoppen", aldus Wiedemeijer.

Reinold Wiedemeijer ANP

"Als het hierbij inderdaad om racisme gaat, vind ik het juist een goed gebaar dat een heel team van het veld stapt. Dan zou je daar wat mij betreft geen punten voor in mindering moeten krijgen, maar speel je het restant later uit, nadat alles is opgelost."

Volgens de scheidsrechter bij Cádiz-Valencia ging het trouwens anders en lag de beslissing om verder te spelen volledig bij de clubs.

Wat als zoiets zich voordoet in Nederland?

Mocht zo'n incident ooit in Nederland voorkomen, dan is ook niet duidelijk hoe er moet worden gehandeld. De bejegening van speler tot speler is niet waargenomen door de arbitrage en dat maakt het tot een lastige en vrij unieke zaak.

Een woordvoerder van de KNVB reageert als volgt. "Het kan een ingewikkelde zaak zijn, maar wij zullen ter plekke in elk geval niet aangeven dat een team verloren heeft als de spelers niet meer willen voetballen."

"In een dergelijk geval in Nederland zou de scheidsrechter contact opnemen met het meldpunt. Die komt bij de competitieleider uit die beide directies, trainers en aanvoerders op het hart zal drukken dat we de wedstrijd definitief kunnen staken."

STER reclame