Cambridge juicht, Oxford baalt. Pro Shots

Cambridge heeft de 166ste editie van The Boat Race gewonnen. In de wedstrijd over vijf kilometer werd aartsrivaal Oxford met een bootlengte verschil verslagen.

Cambridge leidt nu met 85 zeges tegen 80. In 1877 kende de wedstrijd geen winnaar. In 2020 ging de race niet door vanwege de coronapandemie.

Niet over de Thames, maar over de River Cam

Normaal gesproken voert de race langs de Hammersmith Bridge, maar vanwege het coronavirus en de slechte staat van de hangbrug werd er een andere locatie gekozen. Zodoende ging de wedstrijd voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet over de Thames, maar over de River Cam in Ely, het trainingswater van Cambridge.

Op het traditionele parcours in Londen (6,8 kilometer) is het aansnijden van de bochten altijd beslissend, nu werd er in een rechte lijn naar de finish geroeid.

Cambridge, winnaar van de laatste twee edities, nam direct na de start een bootlengte voorsprong. Oxford wist de achterstand te halveren, maar liep in het vervolg geen centimeter meer in. In de slotfase gaf Cambridge gas en liepen ze weer uit. Op de finish was het verschil weer bijna een lengte.

Ook vrouwen Cambridge winnen

De vrouwen roeiden de 75ste editie en ook die wedstrijd werd gewonnen door Cambridge. De lichtblauwe boot had de betere start, maar Oxford kwam langszij en nam een kleine voorsprong.

Cambridge nam weer de leiding, stond die niet meer af en kwam met een bootlengte verschil over de finish. Dankzij de vierde zege op rij leidt Cambridge nu met 45-30.

De vrouwen van Cambridge tillen de boot op de kant. Pro Shots

STER reclame