Asgreen verslaat Van der Poel in Vlaanderen: bekijk hier de slotfase Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kasper Asgreen heeft Mathieu van der Poel van zijn tweede zege op rij in de Ronde van Vlaanderen afgehouden.

De Deense kampioen van Deceuninck-Quick-Step rekende in de zinderende finale van de 105de editie van 'Vlaanderens Mooiste' in de sprint af met de Nederlandse winnaar van vorig jaar.

Van Aert moet lossen op Oude Kwaremont

De twee kwamen zeventien kilometer voor de finish op kop, toen ze op de Oude Kwaremont hun andere medevluchter Wout van Aert (Jumbo-Visma) achterlieten.

Op de Paterberg, de laatste helling van de dag, gaven Van der Poel en Asgreen elkaar niets toe. Ze hielden Van Aert op afstand en mochten in Oudenaarde vechten om de winst.

Van der Poel kan leven met tweede plaats in Vlaanderen: 'Op waarde geklopt'

Iedereen keek zondag in de Vlaamse 'Hoogmis' uit naar het duel tussen de drie topfavorieten: Mathieu van der Poel, Wout van Aert en wereldkampioen Julian Alaphilippe. Dat gevecht kwam er ook na zo'n 200 kilometer koers.

Van der Poel, winnaar van de zinderende editie in het najaar van 2020, liet al vroeg zien dat hij over goede benen beschikte. Op de Oude Kwaremont, met nog 54 kilometer te gaan, trok de Nederlands kampioen hard door. Op de Koppenberg was het daarna Alaphilippe die gas gaf en het gat naar de leider Stefan Bissegger dichtreed. De Zwitser was de laatste overblijver van een vlucht die al vroeg in de koers werd ingezet.

Kopgroep van zes

Alaphilippe (Deceuninck) had vooraan steun van ploeggenoot Asgreen, die onderweg ook al had aangetoond over superbenen te beschikken. Van der Poel en Van Aert hadden bij de ontknoping van de koers geen knecht meer over.

Op weg naar de finish in Oudenaarde kwamen uiteindelijk zes man op kop, onder wie de favorieten Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe. De laatste kon nog steeds rekenen op de steun van Asgreen. De Oostenrijker Marco Haller en de Belg Dylan Teuns maakten de kopgroep compleet.

Ruime samenvatting 105de editie Ronde van Vlaanderen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De zes kregen na de Kruisberg, op 27 kilometer van de streep, nog gezelschap van de Fransman Anthony Turgis. De zeven hielden een jagende groep op een kleine twintig seconden.

Aanval Asgreen

Een aanval van Asgreen luidde de finale in. De Deense kampioen zag Van Aert en Van der Poel attent aansluiten. Alaphilippe, die vorig jaar in de slotfase een kansrijke positie verloor door op een motor te klappen, bleef achter. Deceuninck durfde de kaarten op Asgreen te zetten.

De Oude Kwaremont en de Patersberg moesten de beslissing brengen in 'Vlaanderens Mooiste'. Van der Poel besloot niet te wachten. Op de Oude Kwaremont versnelde hij. Van Aert en Asgreen kraakten. Alleen de Deen, in 2019 tweede achter de Italiaan Alberto Bettiol, sloot weer aan bij Van der Poel.

Voor Van der Poel herhaalde zich op weg naar Oudenaarde de ontknoping van vorig jaar, toen de Ronde van Vlaanderen door het coronavirus naar oktober was verplaatst. De afloop was dit keer echter anders. Slaagde hij er in 2020 in Van Aert in de sprint te verslaan, nu moest hij zijn meerdere erkennen in Asgreen.

Bekijk hieronder de reacties van Kasper Asgreen, Wout van Aert en Dylan van Baarle.

Asgreen, ruim een week geleden al winnaar van de E3-Classic na een solo, bleek na 254 kilometer over de meeste inhoud te beschikken. Ruim voor de streep gaf Van der Poel zich gewonnen. Hij gaat zich nu richten op het mountainbiken met het oog op de Olympische Spelen in Tokio.

"Er zat bij mij niets meer op", zei Van der Poel. "Ik voelde onderweg al dat ik op de limiet zat. Ik had liever zelf gewonnen, maar ben op waarde geklopt. Asgreen is de verdiende winnaar", meende de Nederlander. "Hij had onderweg al laten zien goede benen te hebben."

Uitslag Ronde van Vlaanderen

STER reclame