NOS Nieuws

Wekdienst 4/4: Urbi et Orbi op leeg plein • Ronde van Vlaanderen

Goedemorgen, het is Eerste Paasdag! Vandaag gaat paus Franciscus - voor een verlaten Sint-Pietersplein - zijn Urbi et Orbi- zegen uitspreken. Mathieu van der Poel probeert zijn Ronde van Vlaanderen-titel te prolongeren.

We beginnen met het weer: de dag start met veel bewolking. Vanmiddag breekt de zon af en toe door en het wordt 9 tot 11 graden. Komende nacht trekt een neerslaggebied over en gaat het stevig waaien. Morgen wordt een gure dag met winterse buien en een stevige noordwestenwind. Het wordt niet warmer dan 6 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • Paus Franciscus spreekt in Vaticaanstad om 12.00 uur zijn traditionele Urbi et Orbi-zegen uit. Net als vorig jaar zal er vanwege de coronamaatregelen vrijwel geen publiek op het Sint-Pietersplein aanwezig zijn.
  • Omstreeks 10.00 uur 's ochtends gaat in Antwerpen de 105e editie van de Ronde van Vlaanderen van start. Alle Nederlandse ogen zullen gericht zijn op Mathieu van der Poel, die in de vorige editie zijn rivaal Wout van Aert in de sprint versloeg.
  • Vandaag staat ook een druk Eredivisieprogramma op het programma met om 12.15 uur Feyenoord dat in de Kuip Fortuna Sittard ontvangt. PSV speelt in Eindhoven om 14.30 uur tegen Heracles Almelo en koploper Ajax speelt om 16.45 uur de uitwedstrijd bij sc Heerenveen.

Wat heb je gemist?

Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat er binnen de VVD veel steun is voor Mark Rutte, maar dat sommige partijgenoten zich zorgen maken over zijn onderhandelingspositie in de formatie. Nieuwsuur ging langs bij oud-VVD-Kamerlid Gert-Jan Oplaat en oud-VVD-ministers Uri Rosenthal en Melanie Schultz van Haegen.

"Mark Rutte heeft zich in de nesten gewerkt en dat heeft zijn weerslag op de kabinetsformatie", zegt Oplaat. Maar dat de ChristenUnie uitgerekend in het paasweekend laat weten niet met Rutte verder te willen, noemt hij "echt een judaskus". Het raakt ook Schultz van Haegen, oud-minister van Infrastructuur en Milieu. "Dat Rutte nu zo alleen komt te staan in de Kamer, dat doet me echt pijn als ik dat zie."

Zelf heeft Rutte aangegeven dat hij gewoon door wil. "Ik ben strijdbaar", zei hij gisteren in een reactie op de uitspraken van Segers.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Egypte verhuizen 22 mummies naar een nieuwe plek. In een koninklijke stoet worden ze door de straten van Caïro gereden, op weg naar het museum waar ze straks worden tentoongesteld. Daar komt een hoop nationale trots bij kijken.

Groots opgezette optocht in Caïro voor verhuizing van 22 mummies

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl