Bekijk de samenvatting van Willem II - AZ Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

AZ heeft in de strijd om plek twee een zwaarbevochten zege geboekt bij Willem II (0-1). De Alkmaarders traden al aan zonder Calvin Stengs en speelden na rood voor aanvoerder Teun Koopmeiners bijna de hele wedstrijd met een man minder.

Koopmeiners kreeg al na vijf minuten direct rood voor een harde charge op het been van Vangelis Pavlidis, wat hem een schorsing oplevert in de beslissende fase van de competitie.

Dat maakt de missie om PSV voor te blijven niet makkelijker, al toonde de ploeg in Tilburg over een hoop karakter te beslissen. Nadat ook nog eens twee doelpunten werden afgekeurd, gaf scheidsrechter Kevin Blom bij de derde keer dat de bal in het net lag het voor de Alkmaarders verlossende signaal.

Vijf op rij ongeslagen

Voor Willem II, dat onder de nieuwe trainer Zeljko Petrovic is opgeklommen tot een plek net boven de degradatiestreep, was de interlandbreak een hinderlijke onderbreking van de competitie. Vijf duels op rij waren de Tilburgers ongeslagen, maar ook tegen tien Alkmaarders waren ze zoekende naar hun ritme.

Bekijk hieronder de reacties van Teun Koopmeiners en Zeljko Petrovic:

Opluchting bij Koopmeiners, ongeloof bij Petrovic: 'Dit kan bijna niet'

Naarmate de wedstrijd vorderde, werden de bezoekers sterker. Eerst deelde Myron Boadu de Tilburgers een waarschuwing uit, door vanuit buitenspelpositie te vertrekken en keeper Arijanet Muric te verschalken. De tweede afgekeurde goal moest wat vaker worden bekeken, maar Jonas Svensson hield de bal toch nét niet binnen.

Albert Gudmundsson, die eerst op aangeven van Svensson dacht te scoren, schoot een paar minuten later wel reglementair binnen. Jesper Karlsson zag na een counter zijn inzet nog worden gekeerd door Muric, waarna Gudmundsson voor de rebound op de juiste plek stond.

Rood voor Teun Koopmeiners Pro Shots

Pas na de 0-1 drong ook Willem II aan, met de grootste kans voor Kwasi Wriedt, die vlak voor de goal zijn hoofd net niet tegen een hoge voorzet kreeg. Ook stormram Sven van Beek dook nog een keer gevaarlijk op voor Marco Bizot. Door de nederlaag van VVV-Venlo blijft zijn team in elk geval wel net boven de degradatiestreep

AZ heeft de tweede plek in elk geval tot zondagmiddag in handen. Dan kan PSV de Alkmaarders met een thuiszege op Heracles Almelo weer op doelsaldo passeren.

De opluchting was vooral groot bij Koopmeiners, die na afloop bevestigde in de belangstelling te staan van AS Roma. "Als je geen controle hebt als topsporter, zit je te nagelbijten."

Bekijk hieronder de reactie van Teun Koopmeiners op de Italiaanse interesse:

AZ-aanvoerder Koopmeiners in belangstelling AS Roma: 'De interesse is er'
Statistieken Willem II-AZ:

STER reclame