ANP
NOS Nieuws

Gegevens van honderden miljoenen Facebookgebruikers op hackersforum gedeeld

De gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers zijn gratis aangeboden op een hackersforum. Telefoonnummers, volledige namen, locatie- en e-mailgegevens en andere persoonlijke informatie zijn door een gebruiker op dat forum gezet. In januari werden ze al te koop aangeboden. Voor Nederland zou het gaan om de gegevens van meer dan 5 miljoen Facebookaccounts.

Dit maakte cybercrimespecialist Alon Gal vandaag bekend. Hij merkte al in januari op dat een programma werd aangeboden waarmee voor een klein bedrag telefoonnummers van honderden miljoenen Facebookgebruikers gegenereerd konden worden, iets wat techsite Motherboard later bevestigde.

Vandaag lijkt de complete dataset voor niks op het hackersforum te zijn achtergelaten. Het forum is voor iedereen toegankelijk die een profiel aanmaakt. Er zijn geen wachtwoorden openbaar gemaakt.

Facebook zegt in een reactie op techsite Business Insider dat de gegevens zijn verzameld door een zwakke plek in de software van het bedrijf. In 2019 is dat gat gedicht. Volgens Business Insider, dat ook met Gal sprak, hoef je geen computerexpert te zijn om de gegevens te gebruiken. Ze kunnen waardevolle informatie opleveren voor cybercriminelen die de persoonlijke gegevens van mensen gebruiken om zich als hen voor te doen of hun vertrouwen te winnen.

"Kwaadwillenden willen zeker misbruik maken van een database van die omvang. Ze willen misbruik maken van de gegevens om hackpogingen te doen," zegt Gal tegen de techsite. Ook phishing behoort tot een van de risico's van het lek.

Het is niet de eerste keer dat Facebook in de problemen komt door buitgemaakte gegevens van zijn gebruikers. Het meest in het oog springende voorbeeld is het databedrijf Cambridge Analytica, dat gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers onrechtmatig verkregen had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl