Screenshot van de video, die werd doorgespeeld naar de BBC
NOS NieuwsAangepast

Prins Jordanië: ik sta onder huisarrest en mag niets meer zeggen

De Jordaanse prins Hamzah zegt in een video dat hij onder huisarrest is geplaatst en dat in zijn land sprake is van hardhandig optreden tegen critici van het koningshuis. Eerder op de avond meldde staatspersbureau Petra dat Jordaanse ordetroepen meerdere mensen hebben opgepakt uit de kring van koning Abdullah.

Tegen persbureau Reuters zeggen bronnen dat het onderzoek mogelijk te maken heeft met een samenzwering om het land te destabiliseren.

Volgens staatspersbureau Petra zijn onder de arrestanten een oud-minister van Financiën en een ander lid van de Jordaanse koninklijke familie. De hoogste militair van Jordanië voegde daar al aan toe dat de ordetroepen ook zijn gegaan naar Hamzah, die een halfbroer is van de koning. Aan hem is gevraagd te stoppen "met activiteiten die gericht zijn tegen de veiligheid en stabiliteit van Jordanië".

De generaal zei ook dat Hamzah niet is aangehouden en dat het onderzoek nog in volle gang is. De resultaten daarvan worden volgens hem "op transparante wijze" naar buiten gebracht.

Het is niet mijn schuld dat mensen geen vertrouwen hebben in de overheid.

Prins Hamzah

In de video, die Hamzahs advocaat aan de BBC heeft doorgespeeld, zegt de prins dat hij niets verkeerds heeft gedaan en dat hij ook niet betrokken is bij een samenzwering. Volgens hem kreeg hij van het leger te horen dat hij zijn huis niet mag verlaten en ook met niemand mag communiceren.

Als reden voor zijn huisarrest werd gegeven dat hij op bijeenkomsten is geweest waar kritiek op de regering of de koning is geuit. Hamzah zegt dat hij er niet van wordt beschuldigd dat hij zelf de kritiek heeft geuit.

Corruptie

In de video is hij wel opvallend kritisch over de machthebbers in Jordanië. "Ik ben niet verantwoordelijk voor de ineenstorting van het bestuur, de corruptie en voor de incompetentie die de afgelopen vijftien tot twintig jaar overheerste in het landsbestuur. En dat is alleen maar erger geworden. Het is niet mijn schuld dat mensen geen vertrouwen hebben in de overheid."

Volgens de halfbroer van koning Abdullah staat de vrijheid van meningsuiting onder druk. "Inmiddels kan niemand meer zeggen wat hij vindt zonder te worden lastiggevallen, opgepakt, aangevallen of bedreigd."

Naar aanleiding van de arrestaties en het onder huisarrest plaatsen van Hamzah hebben onder meer de VS, Saudi-Arabië en Egypte hun steun uitgesproken voor koning Abdullah.

De Jordaanse ordetroepen hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis fors meer invloed gekregen. In het land geldt een zeer strenge noodwet. Burgerrechtenorganisaties zeggen dat die wetten de burgerrechten ondermijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl