Bibian Mentel in 2019
NOS Nieuws

Wekdienst 3/4: Uitvaart Bibian Mentel in kleine kring • Frankrijk en Italië trekken teugels aan

Goedemorgen, het is zaterdag! Vandaag wordt paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel in kleine kring gecremeerd in Laren. En in Frankrijk gelden vanaf vandaag weer strengere coronamaatregelen: inwoners mogen niet verder dan 10 kilometer van huis reizen.

We beginnen met het weer. Vandaag komen eerst wolkenvelden voor, in de middag breekt de zon vaker door. Het wordt 9 tot 12 graden en er waait een overwegend matige noordenwind. Morgen verandert weinig, vanaf maandag wordt het fors kouder met kans op winterse neerslag.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • Paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel wordt in kleine kring gecremeerd in Laren. Vrienden, kennissen en geliefden zijn door de familie gevraagd om een erehaag te vormen langs de route van rouwstoet. Mentel overleed afgelopen maandag aan kanker.
  • Tuincentra, woonwinkels, bouwmarkten en kampeerwinkels staat een druk Paasweekend te wachten. De reserveringssystemen van winkels als Hornbach en Intratuin zitten bijna vol.
  • In Stuttgart wordt gedemonstreerd tegen het Duitse coronabeleid. De politie verwacht zo'n 5000 mensen bij de demonstratie van de beweging Querdenken (dwarsdenken).
  • Frankrijk maakt zijn lockdown nog strenger. Er is een verbod om verder dan 10 kilometer van je woning een luchtje te scheppen. De scholen blijven komende weken gesloten. In Italië geldt het hele Paasweekend een lockdown waarbij de horeca en niet-essentiële winkels gesloten zijn.
  • Het finaletoernooi van de Euro Hockey League begint. Voor het eerst is het prijzengeld van de mannen en vrouwen gelijkgetrokken. De NOS zendt het toernooi de komende drie dagen live uit, te beginnen met de halve finales die voor vandaag gepland staan. Bij de vrouwen staan Amsterdam en Den Bosch tegenover elkaar, bij de mannen neemt Bloemendaal het op tegen het Belgische Royal Léopold. Volg het vanaf 14.00 uur op NPO1, NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Het was een terughoudende donderdag voor de ChristenUnie, maar geen stille zaterdag. Waar Gert-Jan Segers donderdag een officiële motie van wantrouwen tegen Mark Rutte in de Kamer niet wilde steunen, dient hij alsnog een onofficiële in. In het Nederlands Dagblad laat Segers weten niet in een kabinet te gaan zitten met Rutte als premier. Deelname aan een coalitie met de VVD zonder Rutte sluit hij niet uit.

Volgens Segers kan een kabinet onder leiding van Rutte "niet op geloofwaardige wijze" zorgen voor een omslag in de politieke cultuur: "Er is gewoon te veel gebeurd", aldus Segers. "De bestaande cultuur, waarin verkiezingen een hinderlijke onderbreking lijken te zijn en waarin tegenmacht wordt belemmerd, van die cultuur kunnen wij hoe dan ook geen deel uitmaken."

Deze opstelling zal het formeren van een nieuw kabinet niet makkelijker maken. In het debat op donderdag stemden alleen de huidige coalitiepartners VVD, D66, CDA en ChristenUnie niet voor de motie van wantrouwen tegen Rutte. Daardoor zou het voortzetten van die coalitie bij een nieuwe verkenning waarschijnlijk als meest logische optie naar voren zijn gekomen. Maar Segers vindt een snelle formatie nu niet het belangrijkste: "Als u mij vraagt of een andere politieke cultuur zwaarder weegt dan gewoon maar snel doorgaan met de formatie, is mijn antwoord ja."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Gisteren was het Goede Vrijdag en daar hoort natuurlijk de Matthäus Passion bij. Maar vanwege corona zitten goedgevulde concertzalen er natuurlijk niet in. In de Amsterdamse Dominicuskerk gaven professionele zangers niettemin een uitvoering en liefhebbers konden thuis meedoen.

Online meezingen met de Matthäus Passion: 'Het ontroerde me'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl