Herman Vrehen in 2012
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Onderzoekscommissie subsidieschandaal Limburg geeft opdracht terug

De commissie die onderzoek doet naar het subsidieschandaal bij de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL), heeft de opdracht teruggegeven. De stap volgt op kritiek waarin getwijfeld wordt aan de onafhankelijkheid van de commissie.

Eind maart bleek dat oud-gedeputeerde Herman Vrehen als directeur van Stichting IKL provinciaal subsidiegeld ten goede liet komen van zijn eigen bedrijven, door ze opdrachten te gunnen. Ook zou hij te veel betaald hebben gekregen voor zijn directeurschap. Hij legde daarop zijn functie neer en er werd een onderzoek gestart door een commissie.

Voorzitter van die onderzoekscommissie was Maria Henneman. Haar man was CDA-senator in de tijd dat Vrehen gedeputeerde voor deze partij was. In 2009 moest Vrehen als gedeputeerde vertrekken, ook wegens een integriteitskwestie.

"We hebben de opdracht woensdag teruggegeven, omdat we als onderzoekscommissie geen onderdeel willen zijn van een publiek debat", zegt Henneman. De commissie vreest dat haar conclusies in twijfel worden getrokken, ongeacht de uitkomsten van het onderzoek.

Paardenwereld

Volgens De Limburger kennen voorzitter Henneman en Vrehen elkaar uit de paardenwereld, waarin ze beiden actief waren. Henneman spreekt dat tegen. "Van tevoren hebben we ons afgevraagd of we de betrokkenen kennen. Dat bleek niet het geval", zegt ze.

De raad zoekt naar een nieuwe, onafhankelijke onderzoekscommissie.

Naast Vrehen stapten ook gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus van het CDA op naar aanleiding van het subsidieschandaal. Beiden ontkennen iets met de zaak te maken te hebben. Toch wilden ze hun verantwoordelijkheid nemen.

"Er blijken in het landschapsbeheer verwevenheden te bestaan die ongewenst en onacceptabel zijn. Met telkens bestuurder Herman Vrehen als centrale persoon", verklaarde Mackus. Koopmans zei dat de manier waarop Vrehen te werk ging "haaks staat op mijn morele opvatting". Hij verwijt zichzelf dat hij "onvoldoende totaaloverzicht" had, waardoor het mis kon gaan.

Het CDA levert geen nieuwe gedeputeerden om de plekken van de opgestapte gedeputeerden in te nemen.

Spoeddebat

Niet alleen gedeputeerden Koopmans en Mackus liggen onder vuur. Vandaag zou tijdens een debat ook worden gesproken over onder meer de rol van gouverneur Theo Bovens. Het is nog de vraag of hij in functie kan blijven. Dat debat is met een week uitgesteld, omdat er nog onbeantwoorde vragen zijn over de affaire rond Vrehen, meldt 1Limburg.

Volgens Bovens is de provincie Limburg geschaad door het subsidieschandaal. "Het is schadelijk voor het imago van onze mooie provincie en voor het vertrouwen in het openbaar bestuur. En dat raakt ieder van ons, mijzelf nadrukkelijk ook", zei hij aan het begin van het debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl