NOS Nieuws

Wekdienst 1/4: The Passion vanuit Roermond • Debat over uitgelekte formatie-memo

Goedemorgen! Het is 1 april, pas op voor grappen en grollen! Serieuzere zaken: de nieuwe leden van de Tweede Kamer debatteren over de uitgelekte notities van de verkenners Ollongren en Jorritsma. En vanavond komt The Passion weer op tv.

Vanmorgen is er eerst overal veel ruimte voor de zon maar in de loop van de dag trekken enkele wolkenvelden over vooral in het noorden van het land. In het noorden is het fris met 11 of 12 graden en een stevige noordenwind, in het zuiden kan het nog 21 graden worden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • De nieuwe leden van de Tweede Kamer debatteren om 11.15 uur over wat er allemaal is gezegd en opgeschreven in de paar dagen dat Jorritsma en Ollongren de kabinets-verkenners waren. Het debat zou oorspronkelijk gisteren al plaatsvinden, maar toen kwamen de benodigde formatiestukken niet boven tafel.
  • Het is twintig jaar geleden dat partners van hetzelfde geslacht met elkaar konden trouwden. In Nederland, maar ook voor het eerst in de rest van de wereld.
  • Vorig jaar was er door de coronamaatregelen een aangepaste uitzending, maar vanavond komt The Passion weer op tv. Door het coronavirus is er geen publiek aanwezig bij de uitzending vanuit Roermond.

Wat heb je gemist?

De ontbrekende stukken over de mislukte verkenning gaan vandaag naar de Kamer, als de fractieleiders ze goedkeuren. Dat schrijven de nieuwe verkenners Koolmees en Van Ark aan de Kamer. Het gaat onder meer om foto's van handgeschreven aantekeningen. Alle fractievoorzitters krijgen eerst de mogelijkheid ze in te zien.

Een ruime Kamermeerderheid wil dat alle stukken over de mislukte verkenning openbaar worden. Vanochtend wordt er om 11.15 uur verder gedebatteerd over de uitgelekte aantekeningen, met daarin het zinnetje 'positie Omtzigt, functie elders'.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Er mag publiek komen naar het Eurovisie Songfestival in mei in Rotterdam Ahoy. Het evenement wordt als een fieldlab georganiseerd. Dat is een test hoe evenementen coronaproof gehouden kunnen worden. Bij alle zes repetities, twee halve finales en de finale mogen per keer 3500 mensen komen. Dat is ongeveer de helft van wat in totaal zou passen. Om binnen te komen, moeten mensen een recente negatieve coronatestuitslag hebben.

Guus Bok (R) en Darren Garner zingen hun nieuwe song OPEN UP bij de aftelklok voor het Eurovisiesongfestival

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl