Caleb Ewan won vorig jaar oktober de Scheldeprijs. EPA

De Scheldeprijs kan dit jaar toch doorgaan. De semi-klassieker, met finish in het Belgische Schoten, start op woensdag 7 april in het Zeeuwse Terneuzen en gaat liefst 70 kilometer over Nederlands grondgebied.

Het is de eerste koers voor mannen op Nederlands grondgebied sinds de start van de coronapandemie.

Er gingen nogal wat overleggen aan vooraf, voordat het hoge woord eruit was. Want in tegenstelling tot de Amstel Gold Race, is de Scheldeprijs geen wedstrijd die op een afgesloten circuit kan plaatshebben.

Geen publiek

Maar onder zeer strikte voorwaarden hebben de Veiligheidsregio, het ministerie van VWS en de politie ingestemd. Publiek is -uiteraard- niet welkom.

Burgemeester Jan Lonink, van startplaats Terneuzen: "De Scheldeprijs valt onder de topsportregeling. Alleen omdat de organisatie kan voldoen aan strenge voorwaarden om de wedstrijd coronaproof te organiseren, kan de wedstrijd doorgaan."

De start zal niet in het centrum van Terneuzen zijn (er wordt uitgeweken naar een afgeschermde locatie nabij Dow) en onderweg worden extra verkeersregelaars en politiemotoren ingezet om eventuele toeschouwers op afstand te houden.

Een pijnpunt in het oorspronkelijke parcours was de grensovergang met België. De organisatie wil namelijk niet dat er door dorpskernen gereden wordt, dus wordt die in Putte nu omzeild.

Roubaix?

Over het doorgaan van Parijs-Roubaix, vier dagen na de Scheldeprijs, zijn nog geen officiële mededelingen gedaan. Woensdagavond is er een toespraak van president Emmanuel Macron, waarna mogelijk de knoop wordt doorgehakt.

STER reclame